FEYZİOĞLU: HAKİM VE SAVCILARLA AYNI GÜVENLİK KONTROLÜNE TABİ OLMAYA HAZIRIZ

8124

VİDEOYU GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ 
Türkiye Barolar Birliği Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Terör Saldırısında Şehit Olan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz İçin Çağlayan ve Ankara Adliyelerinde Düzenlenen Törenlere Katılarak Yaşanan Terör Olayına ve Avukatların Hedef Gösterilmesine Karşı Tepkilerini Dile Getirdiler


FEYZİOĞLU: HAKİM VE SAVCILARLA AYNI GÜVENLİK KONTROLÜNE TABİ OLMAYA HAZIRIZ

Çağlayan Adliyesi’ndeki terör saldırısında şehit olan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz için Türkiye’nin birçok ilinde ve adliyelerde törenler düzenlendi. Türkiye Barolar Birliği Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri de İstanbul ve Ankara’da düzenlenen törenlere katılarak Türkiye’yi derinden sarsan acıyı paylaştılar.
Çağlayan Adliyesi’nde düzenlenen törene katılan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, olayın avukatlara mal edilmesini eleştirerek hakim ve savcılarla aynı güvenliğe tabi olmaya hazır olduklarını söyledi. “Güvenlikte protokol olmaz” diyen Feyzioğlu şöyle devam etti:

“Hakim, savcı, adliye personeli ve avukatların sürekli giriş çıkış yaptığı adliyelerde güvenlik zaafını yaratan avukatlarmış gibi bir algı oluşturuluyor.

Avukatların adliye girişlerinde gösterdikleri çipli kimlik kartları Türkiye'nin en güvenlikli kimlik kartlarıdır. Bu kartları girişte okutunca avukatın fotoğrafı ve diğer bilgileri güvenlik ekranına yansır.

Avukatlar olarak x-ray cihazından da geçeriz. Ancak, hakim, savcı ve adliye personelleri de geçmelidir. Hiçbir hakim ve savcı adliye girişlerinde aranmıyor. Eylem yapanın koluna hakim, savcı cübbesi almayacağını kim garanti ediyor. Giriş-çıkışın yoğun olduğu, çok sayıda hakim ve savcının görev yaptığı büyük adliyelerde, özel güvenlik görevlilerinin tüm hakim ve savcıları tanıması mümkün değil. Hakim ve savcı gibi davranan kişiler de pek ala çok rahat adliyeye girebilir.
Her adliyede, başsavcının, adalet komisyonu başkanı ve baro başkanının oturup en akılcı tedbirleri o adliyenin yapısına göre birlikte geliştirmeleri gerekiyor. Savcıların, alınacak tedbirleri avukatlara tebliğ etmek yerine çözümü birlikte aramak ve bulmak için avukatlarla masaya oturmalarını bekliyoruz.”

Aynı saatlerde Ankara Adliyesi’nde düzenlenen törene ise Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcıları Av. Berra Besler, Av. Başar Yaltı, Genel Sekreter Av. İzzet Güneş Gürseler, Sayman Av. Sabri Erdal Güngör ve Yönetim Kurulu Üyeleri Av. Ali Arabacı, Av. Eyüp Sabri Çepik, Av. Gülcihan Türe, Av. Kürşat Karacabey ve Av. Yurdagül Gündoğan katıldılar.

Törende, Türkiye Barolar Birliği adına açıklamada bulunan Başkan Yardımcısı Av. Berra Besler, yaşanan olaya rağmen dimdik ayakta durduklarını belirterek şunları söyledi:

“Bugün ülkemiz için ekmek su kadar önemli olan adaleti dağıtan yargının üç kurucu unsurunun temsilcilerinden bir savcımızı daha şehit verdik. Bu kabul edilebilir bir şey değildir.

Katiller, teröristler biliniz ki yargı camiasını bu tür olaylarla bezdiremezsiniz.

Türkiye’de adalet er geç yerini bulacaktır. Hakimi, savcısı, avukatı ne bedel ödeyecekse, ödemeye hazır olarak, adaleti ve hukuku hakim kılacaktır.

Hiç kimse yargının üç kurucu unsurundan herhangi birini suçlayan, töhmet altına sokan beyanlarda bulunmaya heves etmesin.

Mesleğimiz dimdik ayaktadır. Hukuku da ayakta tutmaya azimliyiz. Adalet için avukatlar gereklidir, savcılar gereklidir, yargıçlar da çok gereklidir. Kim olursa olsun, mesleğimizi, yargıyı itibarsızlaştıracak davranışlardan, söylemlerden kaçınmalıdır. Onları buradan ikaz ediyorum, uyarıyorum.

Hiçbir baskı, hiçbir olay yargıyı etkileyemeyecek, adaletin gerçekleşmesine engel olamayacaktır.

Savcımız nur içinde yatsın, aydınlıklar içinde yatsın.

Ailesine ve bütün camiamıza başsağlığı diliyoruz.

Ne acıdır ki, bir şehit daha verdik.

Bu ilk değildi.

Son olmasını diliyorum.”