FEYZİOĞLU SINAV VE YEŞİL PASAPORT İSTEDİ, DESTEK GELDİ

30841

FEYZİOĞLU SINAV VE YEŞİL PASAPORT İSTEDİ, DESTEK GELDİ

TÜRKİYE Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, hukukçu kalitesinin yükseltilmesi için Devlet Yeterlilik Sınavı getirilmesini ve Havana Kuralları uyarınca belirli meslek kıdeminin üzerindeki avukatlara yeşil pasaport verilmesini istedi. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, her iki isteği de yerinde gördüklerini ve etkili şekilde çalıştıklarını söyledi. Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ve YöK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç da, Feyzioğlu'nun sınav talebini destekleyerek, kalitenin artması için bunun bir zorunluluk olduğunu dile getirdiler.

Yargı Reformu Strateji Toplantısı, Hakimevi'nde yapıldı. Toplantıya Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Adalet Bakan Yardımcısı Yıldız Seferinoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, TÜRKİYE Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu ve baro başkanları, HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca, YöK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Noterler Birliği Başkanı Dursun Cin, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve çok sayıda davetli katıldı.

DEVLET YETERLİLİK SINAVI

Toplantının açılışında konuşan Feyzioğlu, avukatların önemli sorunlarına değindi. Toplantının çok önemli olduğunu ve geniş bir katılımla yapılıyor olmasından son derece mutlu olduğunu söyleyen Feyzioğlu, Sayın Adalet Bakanı Gül'ün şahsında emeği geçenlere teşekkür etti. Feyzioğlu, özetle şunları dile getirdi:

"Hukuk devletinin inşası için hukukçu kalitesinin yükseltilmesi gereklidir. Biz artık hukuk fakültesi mezunlarının yeterliliğini ölçecek bir Devlet Yeterlilik Sınavı istiyoruz. Tüm çağdaş ülkelerde olduğu gibi. Bunu bir avukatlık sınavı gibi de düşünebilirdik ama uzun istişarelerden sonra Hakimler ve Savcılar Kurulu'na, Adalet Bakanlığı'na, Noterliğe müracaat edecek olanlarla sınırlı tutulmak kaydıyla bir yeterlilik sınavının daha faydalı olacağını düşünüyoruz. Sınavın, herhangi bir şaibeye yol açmaması için öSYM tarafından yapılması, organizasyonunda Bakanlık, HSK, Noterler ve TBB'nin temsilcilerini orada bulundurmaları gerekli olacaktır. çoktan seçmeli sınavın sonunda bir mülakat düşünülmelidir. Adını saydığım bu hukuk meslek alanlarına müracaat edeceklere aynı not barajı uygulamalıdır. O barajı geçenler hâkim, savcı adaylığı, avukatlık stajı ve noterliğe başvurabilirler. Kurumlar kendi içlerinde yasalara göre gerekli düzenlemeleri yaparlar. YöK Başkanımız ve Bakanımız bize bu konuda destek vermektedir. Belli bir noktaya ulaştık. Demek ki iletişim, karşılıklı adım atmak her sorunun çözümünde bir kilittir.

PİYASA AYIKLASIN DEMEK CANLAR YANSIN DEMEKTİR

Sayılar bizim açımızdan korkunç. 120 bin avukatız. 5 sene önce 70 bin idik. Hiçbir meslek grubu 5 senede 70 binden 120 bine çıkıp kalitesini, disiplinini, kamu hizmeti için aranan özellikleri koruyamaz. 'Piyasa ayıklasın demek'de, nasıl ki bir 'beyin cerrahını, bir göz doktorunu piyasa ayıklasın' dediğimizde şaşkınlık ifade edersek, avukatlık mesleğinde de iyiyi kötüyü piyasa ayıklasın demek canlar yansın demektir. Hâkim, savcı, noter kalitemizin yükseltilmesi de zarurettir. Hukuk fakültesini bitirip sınava girmeyenler veya geçemeyenler için ülkemizin menfaatine ve hukuk fakültesi mezunu olup gizli açık işsizliği önleyecek şekilde örneğin yazı işleri ve icra müdürlerinin hukuk mezunu olması gibi faydalı çözümler düşünülebilir.

HAKİM YARDIMCILIĞINI DESTEKLİYORUZ

Hakim yardımcılığını destekliyoruz. çağdaş ülkelerdeki benzer uygulamalara uygun getirilmesi halinde destekliyoruz. AİHM'den geldik dün, orada da var.

İDARİ HÂKİMLERİN HUKUK MEZUNU OLMASI GEREKİR

İdare mahkemelerinde hâkimlerin hukuk fakültesi mezunu olmaması, herhangi bir 4 yıllık fakülte mezunu olmasının yeterli olması gibi amacı, kastı aşan düzenlemeyle karşı karşıyayız. Bunun bir an önce düzeltilmesinde fayda var. Bu düzenlemeyle bir heyetin 3 üyesinin de hukuk hayatında hiç hukuk dersi görmemiş olması mümkün. TÜRKİYE bir hukuk devletidir, bunun giderilmesi lazım.

ARABULUCULUKTA VEKİL ATAMAYA HAZIRIZ

Somut bir teklifim var. İş uyuşmazlıklarında yarın öbür gün dava şartı olan arabuluculukta 'iradem fesada uğradı' denilmesin diye, dava şartı iş uyuşmazlıklarında biz barolar olarak talep eden işçiye adli yardım faslından ve fakat maddi durum araştırması yapmaksızın avukat tayin etmeye hazırız. Bunun karşılığında da şu sözü veriyoruz. Biz arabuluculukta taraf vekilliği eğitimi almış avukat atayacağız. Yalnız bunun için adli yardım faslımız kuşkusuz yetersizdir. Bunun kaynağı örneğin işsizlik fonundan çok küçük bir fon aktarılarak sağlanabilir kanaatindeyim.

CMK üCRETLERİ ARTIRILMALI, KDV DüŞüRüLMELİ

CMK ücretlerinin de artırılmasını isteyen Feyzioğlu, "300-400 liraya bir avukatın 5 yıl bir davaya bakmaya zorlanması angaryadır. Avukatların çok önemli bir yüzdesi açlık sınırında yaşıyor" diye konuştu. Kamuda çalışan avukatların da ek gösterge artırımından yararlandırılmasını talep eden Başkan Feyzioğlu, avukatlık hizmetlerindeki KDV'nin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle en az yarı yarıya düşürülmesini, devletin bir cebinden diğer cebine giren KDV'nin de adli yardım ve CMK atamalarında kaldırılması veya sıfırlanmasının düşünülebileceğini söyledi.

YEŞİL PASAPORT İSTEDİ

Feyzioğlu, şöyle devam etti:

"Biz daima devletimizin ve milletimizin yanında dimdik durduk. İç ve dış odakların saldırılarına karşı göğsümüzü siper ettik. Görev bildik bunu yapmayı. Şimdi devletimizden avukatları rahatlatacak, artık taşınmaz hale gelmiş sorunlarını hafifletecek bir yaklaşım bekliyoruz. Havana Kuralları'na göre devletler, avukatlara uluslararası seyahat kolaylığı sağlamak zorundadır. Biz artık belirli meslek kıdeminin üzerindeki avukatlara yeşil pasaport istiyoruz.

DESTEK GELDİ

Feyzioğlu'nun devlet yeterlilik sınavı ve yeşil pasaport isteklerine Sayın Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'den destek geldi. Bakan Gül, konuşmasında, Feyzioğlu'nun her iki isteğini de yerinde gördüklerini ve üzerinde etkili şekilde çalıştıklarını söyledi. Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ve YöK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç da, yaptıkları konuşmalarda Feyzioğlu'nun sınav talebini destekleyerek, kalitenin artması için bunun bir zorunluluk olduğunu dile getirdiler.


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle