FEYZİOĞLU'NDAN MURSİ HAKKINDA VERİLEN İDAM KARARINI KALDIRIN ÇAĞRISI

3462

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Mısır'ın devrik Devlet Başkanı Muhammed Mursi hakkında onanan idam kararının uygulanmaması için Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah El Sisi ve Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Hussein Elsaharty ile uluslararası hukuk birliklerine mektup yazdı.

Mısır mahkemesi, Temmuz 2013'teki askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi "casusluk" davasında müebbet hapis cezasına çarptırdı. Mursi'nin "hapishaneler baskını" davasında aldığı idam cezası ise mahkeme tarafından onandı.

Bu gelişmeler üzerine, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Mısır Devlet Başkanı, Mısır'ın Ankara Büyükelçisi, Avrupa Barolar ve Hukuk Birlikleri Konseyi (CCBE), Uluslararası Avukatlar Birliği (UIA), Uluslararası Barolar Birliği (IBA) ile Avrupa Barolar Federasyonu (FBE)'na birer mektup gönderdi. Türkiye Barolar Birliği'nin ölüm cezalarına ilişkin kaygı ve endişelerini aktaran Feyzioğlu, ortak tepkide bulunma çağrısı yaptı.

Mektupta, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu ve 87.000 Türk avukat adına ölüm cezası hakkında duydukları derin kaygıyı dile getiren Feyzioğlu, konuyla ilgili daha önce yaptıkları çağrıdan beri hiçbir ilerleme olmadığına dikkat çekerek İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 3. maddesinde ifade bulan "yaşam hakkı" ilkesine inandıklarının bir kez daha altını çizdi.

Türk Barolar Birliği'nin her durumda ölüm cezasına karşı olduğunu vurgulayan ve ortak tepki vermek adına hukuk birliklerinden işbirliği talep eden Feyzioğlu, yapılan tarihi hatanın önlenmesi ve idam kararının uygulanmaması için çağrıda bulundu.

Mektuplar için tıklayınız