HALİT ÇELENK HUKUK ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

5375

Halit Çelenk Hukuk Ödülleri Töreni, Avukat Halit Çelenk’in vefatının beşinci yıldönümünde Türkiye Barolar Birliği’nde gerçekleştirildi.

Hayatı boyunca demokrasi ve özgürlük mücadelesi veren devrimci avukat Halit Çelenk adına verilen Hukuk Ödülleri, Türkiye Barolar Birliği Avukat Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen törende sahiplerini buldu. Törenin açış konuşmasını yapan TBB Başkan Yardımcısı Av. Berra Besler şunları söyledi:

“Günümüzde yaşanan olaylar karşısında, devrimci bakış açısına en çok ihtiyaç duyulan bir dönemde, mesleğimizin duayeni Üstat Halit Çelenk’i çok arıyoruz.

Halit Çelenk, pek çok davalarda ve en zor zamanlarda mesleğimizi bir sanatçı duyarlılığıyla ve devrimci karakterinin dik duruşuyla, ödün vermeden icra etmiştir.

Bildiğiniz gibi, Halit Çelenk’in emek verdiği, alın teri döktüğü davalar arasında Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan’ın idama mahkum edildiği Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu Davası da vardır. Bu davalarda örnek hukuk adamı kimliğiyle, mücadeleci ruhuyla savunma mesleğini yapan Halit Çelenk, özgürlükleri için mücadele ettiği ve evlatları gibi sevdiği üç fidanın idamların5ın yıldönümünden bir gün önce, 5 Mayıs 2011’de hayata veda ederek aramızdan ayrılmıştır.

Bugün, onun ölümünün beşinci yılında, bu anlamlı ödül töreni ile kendisini bir kez daha saygı ve özlemle anıyoruz. Sayın Avukat Halit Çelenk; emekten, insandan, barıştan, hukuktan yana kararlı duruşu ile her zaman gönlümüzde ve hafızalarımızda yaşamaya devam edecektir.

Adına düzenlenen bu etkinliğe katılanlara, katkı sunanlara teşekkür ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.”

Daha sonra kürsüye gelen Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Ceren Tuluğ ise Halit Çelenk Ödülleri’nin devrimcilerin avukatı Çelenk’i anmanın en anlamlı yolu olduğunu söyledi.

Devlet Opera ve Bale Sanatçısı Tuncer Tercan’ın müzik dinletisi ve sinevizyon gösteriminin ardından sonuçları açıklayan Seçici ve Düzenleyici Kurul Üyesi Av. Özlem Şen Abay, birincilik ödüllerini hak eden eserlerin ortak yanının düşünce ve ifade özgürlüğü ile bu özgürlüklerin toplumsal olarak açıklanması ve toplumsal hak arayışı ile ilgili son dönemin somut olaylarını anlatması olduğunu kaydetti.

Seçici Kurul tarafından yapılan değerlendirme sonucunda; Cangül Örnek’in “Türkiye’nin Soğuk Savaş Düşünce Hayatı – Anti Komünizm ve Amerikan Etkisi” kitabı Halit Çelenk Hukuk Ödülü’ne, Can Yavuz’un “Hukuk Eğitimi ve Öğretimi” adlı araştırması ile Emine Behiye Karakitapoğlu’nun “Public Participationin EIA Process of Small Hydro Power Plants (HES) in Turkey” adlı yüksek lisans tezi ve Eda Aslı Şeran’ın “Augusto Boal’in ‘Yasama Tiyatrosu’ Yönteminin Hukuka ve Demokratikleşmeye Etkisi” isimli yüksek lisans tezi teşvik ödülüne değer bulundu.

Kapanış konuşmasını yapan Serpil Çelenk Güvenç ise verdikleri destek nedeniyle Türkiye Barolar Birliği Yönetimi’ne teşekkür etti.