HALİT ÇELENK HUKUK ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

4650

Hayatı boyunca demokrasi ve özgürlük mücadelesi veren devrimci avukat Halit Çelenk adına verilen Hukuk Ödülleri, Türkiye Barolar Birliği Avukat Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen törende sahiplerini buldu. Birincilik ödülünü, Türkçü Faşizmden "Türk-İslam Ülküsü"ne isimli kitabı ile Fatih Yaşlı ve Türkiye'de Sendika Siyaset İlişkisi - DİSK Örneği isimli kitabı ile Süreyya Algül paylaştı.

"HUKUKÇULARIN YOLUNU AYDINLATMAYA DEVAM EDİYOR"

Halit Çelenk'in vefatının 6. yıldönümünde yoğun katılımla düzenlenen törenin açış konuşmasını Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Av. Başar Yaltı gerçekleştirdi. Yaltı, savunma mesleğinin karşı karşıya olduğu sorunlara dikkat çekerek, "Halit Çelenk'in doğru ve haklının yanında olan mücadeleci hukukçu geleneğine olan ihtiyacımız artarak devam ediyor. Onun yaşamının her döneminde, bin bir farklı zorluk altında yarattığı ve taşıdığı değerlerin bu geleneği biz bugünün hukukçularının yolunu aydınlatmaya devam ediyor" dedi.

Açış konuşmasının ardından Halit Çelenk'in hayatından kesitlerin yer aldığı fotoğraf karelerinden oluşan bir belgesel gösterimi gerçekleştirildi. Belgesel gösteriminin ardından Seçici ve Düzenleyici Kurulu temsilen Av. Özlem Şen Abay bir konuşma yaptı. Abay, 2015'ta başlayan organizasyonun 3. Yılında ilk kez konan "Akademik Destek Ödülleri" için, "Türkiye'de akla, bilime, akademiye ve akademisyene yönelik ağır baskı ve saldırıların, bilim insanlarını bilim yuvalarından keyfice uzaklaştırmasının Halit Çelenk adına yanıtı ve sözde bilimsel çalışmalardan kurtulma amacını taşıyor" açıklamasını yaptı. Abay, ödül alanların isimlerini ve eserlerini ilan ettikten sonra tören piyanist Dengin Ceyhan'ın piyano resitali ile devam etti.

Fatih Yaşlı'ya ödülünü Prof. Dr. Korkut Boratav takdim ederken, Süreyya Algül de ödülünü DİSK Genel Başkanı Kani Beko'dan aldı.

AKADEMİK DESTEK ÖDÜLLERİNİN İLKİ VERİLDİ

Törende, bu yıl ilki verilen Akademik Destek Ödülü ise, "Demokrat Partinin Laiklik Söylemi" başlıklı Yüksek Lisans Tezi ile Aynur Demirli ve "Sermaye Birikim Sürecinde Ticaret Hukukunun İşlevi" başlıklı Yüksek Lisans Tezi ile Koşun Özgür Özbey'e verildi. Ayşegül Kars Kaynar'ın "Neo-liberal Dönemde Hukuk ve Neo-Formalizm Tartışmalarına Bir Giriş" konulu makalesi ve Benan Molu ile Ayşe Bingöl Demir'in "Savunma Yasak" konulu makalesi mansiyona değer bulundu.

Törenin kapanış konuşmasında Serpil Çelenk Güvenç ailesi, Seçici ve Düzenleyici Kurul adına yarışmaya katılanlara, destek verenlere, emekleri ve duyarlılıkları için teşekkürlerini iletirken, "Ne kadar doğru bir karar verdiğimizi arkadaşlarımızı dinlerken de görüyorum. Halit Çelenk her zaman ileri bakan, insandan umudunu kesmeyen, mücadele insanıydı, bu yüzden savunmalıktan sanıklığa gitti geldi, hiçbir zaman yakınmadı, yılmadı. Ben burada Halit Çelenk'in gördüğü aydınlığı görüyorum" diyerek mutluluğunu ifade etti.