HOCALI KATLİAMININ 28. YILI DOLAYISIYLA TBB’DE BİR ANMA ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

1207

Hocalı Katliamı'nın 28. yılı dolayısıyla, 28 Şubat 2019 tarihinde TÜRKİYE Barolar Birliği tarafından bir anma etkinliği düzenlendi.

TBB Avukat özdemir özok Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa, Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim, TBB Yönetim, Disiplin ve Denetleme Kurulu üyeleri, Hocalı Valisi Şahmar Usubov ve çok sayıda davetli katıldı.

Açış konuşmaları öncesi bir sunuş yapan TBB Başkan Yardımcısı Av. Hüseyin özbek, Hocalı Katliamı’nın TÜRKİYE Barolar Birliği’nin kurumsal bir tutumu ve duyarlılığı olduğuna dikkat çekti. özbek, “Bu acımasız etnik temizlik amaçlı katliamı unutmamak, unutturmamak, kurumsal ve hukuksal bir duyarlılıkla sürekli Türk ve dünya kamuoyunun önüne getirmek ve hak talep etmek, bu katliamın sorumlularının yargı önüne çıkarılmasını sağlamak ve kaçkınların yurtlarına, evlerine dönebilmesini sağlamak için kurumsal duyarlılığımız bundan sonra da sürecektir” şeklinde konuştu.

Açış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen TBB Başkan Yardımcısı Av. ünsal Toker ise sözlerine, İdlib’de şehit olan 33 askeri anarak başladı.

Bundan 28 yıl önce, 613 savunmasız ve masum insanın sadece ve sadece Türk oldukları için öldürüldüklerinin altını çizen Toker, “Bununla yetinmeyen gözü dönmüş Ermeni güçler Hocalı’da taş üstünde taş bırakmadan, katliamdan kaçmaya çalışan 1275 kişiyi daha işkence uygulamak suretiyle esir almış, esir alınan 150 kişiden bugüne değin hiçbir şekilde haber alınamamıştır” dedi.

Bunun yalnızca bir vahşet değil, tartışmasız bir soykırım olduğunu kaydeden Toker, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“TÜRKİYE Barolar Birliği olarak Hocalı soykırımı sorumlularının hukuk önünde hesap vermelerinin sağlanmasına yönelik gerekli her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum. İki devlet tek millet olarak; bu yaşananları her yıl dile getirmek canımızı acıtıyor olsa da yılmadan bunları bir görev bilinciyle sürekli tekrar edeceğiz. Zira Hocalı’daki şehitlerimiz unutulursa ölürler. Bu nedenle; Hocalı şehitlerimizin unutulmasına asla izin vermeyeceğiz, verdirmeyeceğiz. Bu çığlık duyulana kadar göreve kararlılığımızdan asla geri adım atmayacağız.”

Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim de açış konuşmasına, İdlib'deki şehitlere rahmet, yaralılara acil şifalar dileyerek başladı.

İbrahim, “Biz yıllar geçse de onları hatırlayacağız. Hocalı'daki soykırımın hukuki, tarihi ve siyasi sebepleri üzerine de analizler yapmalıyız ki şehitlerimiz ölmesin” değerlendirmesinde bulundu.

Açış konuşmalarının ardından Hocalı Katliamı'yla ilgili kısa video gösterimi yapıldı.

Hocalı Valisi Şahmar Usubov da Hocalı’da yaşananlara ilişkin bir konuşma yaptı.

Program, oturum başkanlığını TBB Başkan Yardımcısı Av. Hüseyin özbek’in yaptığı ve Ankara üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Cavid Abdullahzade ile Ufuk üniversitesi öğretim üyesi Dr. Fatma Rezzan ünalp’ın konuşmacı olarak yer aldığı panel ile sona erdi.


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle