İLETİŞİM HAKKI YAŞAM HAKKININ BİR PARÇASI HALİNE GELMİŞTİR

3594

Haberleşme ağlarında dikkate değer düzeyde yavaşlama yaşanması, mobil ağlarda ve sosyal medyada erişimi kısıtlamak üzere bant daraltması uygulandığını göstermektedir. Bu konuda resmî bir açıklama olmamakla birlikte, bu uygulamanın Bilişim Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından yapılabildiği bilinmektedir.

Deprem felaketi nedeniyle enkaz altındaki binlerce yurttaşımız cep telefonları ve sosyal medya üzerinden seslerini duyurmaya çalışıyorken; yardım talepleri ve ihtiyaçlar sosyal medya üzerinden duyurulup organizasyonlar yapılıyorken; ülkenin genelinde insanlar sevdiklerinden, akrabalarından, dostlarından ancak sosyal medya üzerinden haber alabiliyorken iletişim engeli veya kısıtı getirilmesi, enkazdan kurtarılmayı ve yardımlara erişmeyi bekleyenler için yaşam hakkı ihlali gibi ciddi sonuçlar doğurma potansiyeline sahiptir.

Yetkilileri bu yönde bir uygulama olup olmadığını açıklamaya; eğer böyle bir uygulama söz konusuysa, bunu derhal ortadan kaldırmaya davet ediyoruz. Konunun sonuna kadar takipçisi olarak ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı kamuoyunun dikkatine sunarız.

Saygılarımızla.

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ