İLK ADIMIN 104. YILINDA SAMSUN'DA TEK YÜREK: "HEPİMİZ 19 MAYIS 1919 DOĞUMLUYUZ"

1266

TÜRKİYE Barolar Birliği (TBB), Barolar ve avukatlar, ilk adımın atıldığı 19 Mayıs’ın 104. kuruluş yıl dönümü coşkusunu Samsun’da yaşadılar.

Cumhuriyetimizin 100. Yılı Etkinlikleri kapsamında, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla, Samsun Barosu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen programa TÜRKİYE Barolar Birliği Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, Başkan Yardımcısı Av. Ercan Demir, Genel Sekreter Av. Veli Küçük, Sayman Av. Gökhan Bozkurt, Yönetim Kurulu üyeleri Av. Hicran Kandemir, Av. Melih Yardımcı ve Av. Abdülbaki çelebi yer aldı.

Etkinliklere; kesin olmayan sonuçlara göre Trabzon Milletvekili seçilen önceki TBB Başkan Yardımcısı Av. Sibel Suiçmez, ev sahibi Samsun Barosu Başkanı Av. Pınar Gürsel Yıldıran, Adıyaman Barosu Başkanı Av. Bilal Doğan, Aksaray Barosu Başkanı Av. Ferit Köse, Amasya Barosu Başkanı Av. Bahadır Tekeş, Artvin Barosu Başkanı Av. Ayla Varan, Giresun Barosu Başkanı Av. Soner Karademir, Kayseri Barosu Başkanı Av. Ali Köse, Kocaeli Barosu Başkanı Av. Mehmet Gül, Ordu Barosu Başkanı Av. Sibel Torun, Sinop Barosu Başkanı Av. Funda öztürk Altuntaş, Yozgat Barosu Başkanı Av. Muhsin Ayanoğlu, Samsun protokolü ve çok sayıda meslektaşımız katıldı.

Etkinlikler kapsamında ilk olarak Samsun Adliyesi Konferans Salonu’nda, Şair ve Araştırmacı Yazar Sunay Akın’ın katıldığı “Umudu Taşıyan Vapur” başlıklı söyleşi yapıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından konukları selamlayan Samsun Barosu Başkanı Av. Pınar Gürsel Yıldıran, “Biz Samsunlular, Karadeniz’e her baktığımızda umudu taşıyan, inancı taşıyan o gemiyi ve yolumuza ışık olmuş bir çift mavi gözü görürüz. Verdiğimiz adalet mücadelesi, zihnimizde asılı duran bir öğüdün yerine getirilme çabasıdır: Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır” ifadelerini kullandı. Yıldıran, “Cumhuriyet’le yaşıt Samsun Barosu avukatları olarak, kuruluşumuzun 100. yılında, 104 yıl önce atılan o ilk adımın izindeyiz ve bundan sonra da izinde olmaya devam edeceğiz” dedi.

“BüTüN YURTTAŞLARIMIZIN GüVENEBİLECEĞİ BİR HUKUK SİSTEMİNİ YARATACAĞIZ”

TBB Başkanı Av. R. Erinç Sağkan etkinliğin açış konuşmasında, “TÜRKİYE’de yaşayan her bir yurttaşın, 19 Mayıs 1919 tarihinde doğduğuna inanıyorum” diye başladığı konuşmasında, “Eğer bu ülkede hala kul değil birey olarak özgürce yaşayabiliyorsak, bugün bu çatının altında özgürce konuşabiliyorsak, hukuk devletinden bahsedebiliyor, laiklik ilkesini savunabiliyorsak; bunu borçlu olduğumuz ilk adım 104 yıl önce bu topraklarda, Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından atıldı” ifadelerini kullandı.

Milyonların o ilk adımı bir umut olarak görerek takip ettiğini, Anadolu’dan yükselen direnişin, millet olmayı, kurtuluşu ve TÜRKİYE Cumhuriyeti’nin kuruluşunu, daha sonra devrimleri getirdiğine dikkat çeken Sağkan, en önemli devrimin hukuk devrimi olduğunu vurguladı.

Sağkan, “Cumhuriyet’in 100. Yılında, Cumhuriyet devrimlerinin maalesef büyük erozyona uğradığı bir takvim diliminde, bugün yine Samsun’dan hukukun üstünlüğü mücadelesinde bir adım atmak, bu mücadeleyi verme iradesini ortaya koymak anlamlı olacaktır. TÜRKİYE Barolar Birliği, Barolar ve bu ülkedeki 180 bin avukat, TÜRKİYE Cumhuriyeti’nin tekrar bir hukuk devleti olması içi hiç yılmadan ve geri adım atmadan bu mücadeleyi verme kararlılığı içerisindedir. Bütün yurttaşlarımızın güvenebileceği bir hukuk sistemini yaratacağımıza söz veriyorum” dedi.

Açış konuşmalarının ardından Sunay Akın’ın söyleşisi konuklar tarafından ilgiyle izlendi.

Söyleşinin ardından hep birlikte Samsun Adliyesi’nden çıkılarak, Atatürk’ün, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak bastığı noktaya dikilen ve Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcını simgeleyen Onur Anıtı'na doğru yürüyüşe geçildi.

Yürüyüşün ardından, Mustafa Kemal Atatürk’ün at üzerindeki duruşunu tasvir eden heykelin yer aldığı Onur Anıtına çelenk bırakıldı. TBB Başkanı Sağkan burada yaptığı konuşmada; “Bundan tam 104 yıl önce, umutsuzluğun içerisinde, Anadolu’da küçük gruplar vatan için direnirken bir lider çıktı, İstanbul’dan Bandırma Vapuruyla geldiği Samsun’dan başlayarak direnişi örgütledi, kurtuluşu ve en temel hazinemiz olan Cumhuriyet’in kuruluşunu bize getirdi. TÜRKİYE Barolar Birliği, Barolar ve avukatların yolu bu ışıklı yoldur. Bu ışığı sonuna kadar takip edeceğimize söz veriyorum” ifadelerini kullandı.


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle