İSKENDERUN'DA KAMUSAL GÖREV VE MAKAM ZIRHINA BÜRÜNEN HUKUK TANIMAZLIK HEPİMİZİN ORTAK SORUNUDUR

1394

Hatay Barosu mensubu meslektaşımız Av. Bülent Akbay, 30.11.2023 sabahı, İskenderun Adliyesi girişinde ters yönde seyir halindeki bir aracı ikaz etmesi üzerine araçtan inenlerce yere yatırılarak darp edilmiş ve yerde de tekmelenmiştir.

Meslektaşımıza yönelik bu saldırı münferit olmayıp makamdan alınan güç sarhoşluğunun ve dokunulmazlık düşüncesinin şiddete varan yansımasıdır. Bu nedenle saldırının her bir ayrıntısının kamuoyu ile paylaşılması gerekmektedir.

Adliye girişinde ters yönde giden araç İskenderun Başsavcısının makam aracı, araçtan inen saldırganlar ise şoförü ve korumasıdır. Daha vahim olanı ise Başsavcının olayı gördüğü halde izlemekle yetinmesidir.

Maruz kaldığı saldırı ile ilgili şikayetçi olmak üzere İskenderun Adliyesine gelen Av. Bülent Akbay’ın adliye koridorunda yine kamu güvenliğini sağlamakla görevli kişilerin saldırı, tehdit ve hakaretleri ile karşılaşması hak arama hürriyeti ve şikayet hakkının kullanımına dahi tahammül edilmediğinin göstergesidir.

İşlendiği iddia edilen suçları soruşturmak ve yargılama faaliyetlerini kamu adına takip etmek görev ve sorumluluğu bulunan bir başsavcının ve emrindeki kamu görevlilerinin bizzat varlık sebeplerini yok eden ve suç teşkil eden bu tavrı ülkemizde hiç kimsenin hukuki güvenliğe sahip olmadığını ortaya koymaktadır.

Konu ile ilgili en sert tedbirlerin ivedilikle alınması ve soruşturmanın ciddiyetle yürütülebilmesi için iştirak halinde suç işleyen kamu görevlilerinin ve suçu görmezden gelen başsavcının derhal görevden el çektirilmesi gerekmektedir.

Kamusal görev, makam ve gücün arkasına sığınan hukuk tanımazlığa karşı cezasızlığın bertaraf edilmesi ancak emsal bir caydırıcılık ile mümkündür.

Hukuk sistemimiz üzerindeki bu yeni kara lekenin temizlenmesi ve saldırının tüm faillerinin cezalandırılması için sürecin tamamını meslektaşlarımız ve Hatay Barosu ile beraber hassasiyet ve kararlılık ile takip edeceğimizi, saldırıya uğrayan meslektaşımızın yanında olduğumuzu kamuoyuna saygı ile duyuruyoruz.

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ