KAYSERİ İL SPOR GÜVENLİK KURULU KARARI VE SEYİRDEN MEN KARARLARI TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU VE FİFA TALİMATLARINA UYGUN DEĞİLDİR

1513

Kayseri İl Spor Güvenlik Kurulu, “güvenlik sorunu teşkil edebilecek mesajlar” gerekçesiyle, Yukatel Kayserispor ile Fenerbahçe A.Ş. arasında oynanacak futbol müsabakasında, konuk takımın taraftarlarının maça alınmaması kararı vermiştir. Kararın, Fenerbahçe taraftarlarının önceki müsabakada tribünlerde kullandıkları ifadeler nedeniyle alındığı anlaşılmaktadır. Söz konusu karar soyut bir gerekçeye dayanmaktadır; TÜRKİYE Futbol Federasyonu ve FİFA Talimatlarına uygun değildir.

Ayrıca önceki müsabakada tribünlerdeki tezahürata katıldığı tespit edilen kişiler hakkında “seyirden men” tedbirinin de uygulanacağı öğrenilmiştir. Söz konusu tezarühat 6222 sayılı Kanunda sayılan sınırlı haller kapsamında olmadığı için, uygulanan tedbir hukuka aykırıdır.

Fenerbahçe taraftarlarının tribünlerde kullandıkları ifadeler, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve TÜRKİYE Cumhuriyeti Anayasası ile güvence altına alınmış olan protesto hakkı ile düşünce ve ifade özgürlüğü hakkı kapsamındadır.

Futbol Disiplin Talimatı uyarınca müsabakaların seyircisiz oynanması kararı ancak ayrımcılık, müsabakanın akışını bozacak saha olayları ile aşağılayıcı, tahrik ve taciz edici tezahürat gerekçesiyle alınabilmektedir. “Güvenlik sorunu teşkil edebilecek mesajlar” şeklinde soyut bir gerekçeye dayalı olarak müsabakanın taraflarından birinin seyircilerinin maça alınmaması şeklinde bir yaptırım uygulanamaz.

Gerek konuk takım taraftarlarının maça alınmaması kararı gerekse kişiler hakkında verilen “seyirden men” kararı, Anayasa’nın 59. maddesinde düzenlenen devletin yurttaşlarının spor alanlarına erişmesini sağlama yükümlülüğüne aykırıdır. İlgili kamu otoriterlerine, söz konusu uygulamalardan ivedilikle vazgeçilerek hukuka uygun hareket edilmesi gerekliliğini hatırlatırız.

Saygılarımızla,

TÜRKİYE Barolar Birliği Spor Hukuku Komisyonu