KKTC CUMHURBAŞKANI TATAR’DAN, TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ’NE ÇALIŞMA ZİYARETİ

1804

Feyzioğlu: Stratejik yol haritası taslağını Sayın Cumhurbaşkanı’nın değerlendirmelerine sunduk.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs'la ilgili stratejik yol haritası çizilmesine ilişkin çalışma çerçevesinde TÜRKİYE Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu ve çalışma arkadaşlarını ziyaret etti. Ziyaretin ardından yapılan basın açıklamasında ev sahibi sıfatıyla ilk sözü alan Feyzioğlu, Tatar'a, Kıbrıs Türkü'nün davasını büyük bir yetkinlik, kararlılık ve fedakarlıkla savunduğu için şükranlarını sundu.

“İZOLASYON VE AMBARGOLAR AĞIR BİR İNSAN HAKLARI İHLALLERİ DİZİSİNE DöNüŞTü”

Feyzioğlu, TBB’nin 2015’ten bu yana TÜRKİYE Barolar Birliği olarak Kıbrıs davasına ilişkin yoğun bir çalışma yürüttüklerini hatırlatarak, “Hukuki ve fikri alt yapının geliştirilmesine katkıda bulunuyoruz. Stratejik yol haritasının oluşturulmasında üzerimize düşen görevi yerine getiriyoruz” dedi.

KKTC'ye uygulanan ambargoya işaret eden Feyzioğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Rumların Kıbrıs Türkü'ne uyguladıkları ve uygulattıkları izolasyon ve ambargolar, ağır bir insan hakkı ihlalleri dizisine dönüşmüştür. Bu izolasyon ve ambargoların amacı Kıbrıs Türkü'nü yıldırmaktır, Kıbrıs Türkü'nü Türklüğünden vazgeçirmektir, Rum'un yanında bir azınlık olarak yer almaya zorlamaktır. Biz her gün artan bir kararlılıkla dünyaya haykırıyoruz: Başaramayacaksınız, Kıbrıs Türkü'nü Rumların yanında azınlık yapamayacaksınız, Kıbrıs Türkü'ne Türklüğünü unutturamayacaksınız, Kıbrıs Türkü'nü TÜRKİYE'den koparamayacaksınız."

“ETKİLİ BİR PLAN HAZIRLANMALI”

Kıbrıs Türkü'ne yönelik sinsi ve hain planın boşa çıkarılması için bu izolasyon ve ambargoların verdiği zararın, akılcı ve pratik yöntemlerle etkisiz kılınmak zorunda olduğunu vurgulayan Feyzioğlu, "Bunun için Kıbrıs Türkü üreten, zenginleşen, kendi yarattığı refahı hakça bölüşen, tüketime değil, üretime dayalı bir ekonomik sisteme kavuşturulmalı. İzolasyon ve ambargoların etrafından dolanılması ve aynı zamanda bunların insanlığın yüz karası uygulamalar olduğunun tüm dünyaya anlatılması için etkili bir plan hazırlanmalı" değerlendirmesinde bulundu.

Feyzioğlu, görüşmede bu konularda somut başlıklar ortaya koyduklarını, stratejik bir yol haritası taslağını Cumhurbaşkanı Tatar'ın takdirine sunduklarını söyledi.

“İZOLASYON VE ENGELLERİN NASIL AŞILACAĞINI ELE ALDIK”

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ise görüşmede Maraş açılımı başta olmak üzere KKTC'ye uygulanan izolasyonlar ile önündeki engellerin nasıl aşılabileceğinin ele alındığını aktardı.

Hukuk ve insan hakları gibi kavramların her gün önlerine geldiğine işaret eden Tatar, son günlerde pasaport meselesinin gündemde olduğunu söyledi. Tatar, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kurucu ortağı olan Kıbrıslı Türklerin 1960 anlaşmalarına bağlı olarak geçmişte Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportu aldıklarına dikkati çekerek, "Bildiğiniz gibi Rum Yönetimi lideri (Nikos) Anastasiadis, ortaya koyduğum siyaset, Maraş açılımı ve diğer boyutlarıyla bize bir tehdit unsuru öne sürebilmek için 'pasaportları iptal edeceğim' şeklinde açıklamalarda bulundu. Benim şahsen bir sıkıntım yok. çünkü ben bu Kıbrıs Cumhuriyeti'nin pasaportunu yıllardır kullanmıyorum." dedi.

Feyzioğlu ile yaptıkları görüşmede bunu da ele aldıklarını aktaran Tatar, Rum kesiminin böyle bir hakkının olmayacağının ortaya çıktığını ve bunun mücadelesinin verileceğini söyledi.

İki yıl önce yine TBB’de Maraş açılımını değerlendirdiklerini kaydeden Tatar, "Biz Maraş açılımını insan haklarının da yerine getirilmesi bağlamında destekledik ve meseleyi buralara kadar getirebildik” dedi.

Tatar, "İnsan hakları bakımından, bunun iadesi açısından 47 yıldır kapalı olan Maraş'ın açılımının da ne kadar doğru olduğunu bir kez daha bugün sabah yaptığımız toplantıda değerlendirdik" ifadesini kullandı.


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle