Koruyucu ve Önleyici Tedbir Kararlarının Etkin Bir Şekilde Uygulanmaması Bir Kadını Daha Yaşamdan Koparmıştır

939

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde yaşayan Esma Kalenderli boşandığı erkek tarafından sokak ortasında katledilmiştir.

Cezaevinden tahliye olan zanlı olaydan bir kaç ay önce maktulü silahla tehdit etmiş bunun üzerine elektronik kelepçe takılması talebinde bulunulmuştur. Ancak Mahkemece yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle elektronik kelepçe talebi reddedilmiştir.

6284 Sayılı Yasa, devlete “şiddet mağdurlarının korunması, koruyucu ve önleyici tedbirler alınması, mağdurun desteklenmesi ve şiddetle mücadelede etkin mekanizmalar oluşturulması” görevi yüklemektedir.

Bir kez daha yasaların, İstanbul Sözleşmesi’ nin, koruyucu ve önleyici tedbir kararlarının etkin bir şekilde uygulanmaması bir kadını yaşamdan koparmıştır. Siyasal iktidar her geçen gün katlanarak artan kadın cinayetlerine ve şiddet eylemlerine yönelik etkin bir süreç yürütmesi gerekirken aksine infaz yasası değişiklikleri ile şiddetle mücadele etmekten uzak, mücadeleye engel olan politikalar yürütmektedir.

TÜBAKKOM olarak; hukuki sürecin takipçisi olacağımızı,6284 sayılı yasanın etkin uygulanması ve İstanbul Sözleşmesi’nin hayata geçirilmesi yönündeki mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz.

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ
KADIN HUKUKU KOMİSYONU (TÜBAKKOM)