MESLEKTAŞLARIMIZA SUNDUĞUMUZ SOSYAL YARDIMLAR ARTARAK DEVAM EDİYOR

7072

Değerli Meslektaşlarımız,

Türkiye Barolar Birliği Yönetimi olarak, göreve geldiğimiz günden itibaren, meslektaşlarımızın sosyal güvencesinin arttırılmasını öncelikli görev olarak kabul ettik.

Bu çerçevede özellikle sosyal yardımlarımızla ilgili bazı bilgileri, sizlerle paylaşmak istiyorum:

  • “Önce sağlık” dedik ve bundan hareketle meslektaşlarımızın hastaneye gittiklerinde, mali yönden endişe ve kaygı yaşamadan sağlıklarına kavuşmalarını hedefledik. Göreve geldiğimizde 24 olan anlaşmalı hastane sayısını, ülke genelinde toplam 126 hastaneye çıkardık. Tüm Türkiye’de meslektaşlarımızı, SYDF kapsamında, yatarak tedavi imkanına kavuşturduk.



ANLAŞMALI HASTANELER*

* 31.05.2013 Öncesi Kapsadığı İller: Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Giresun, Mersin, İstanbul, İzmir, Konya, Malatya, Manisa, Karabük

* 2015 itibariyle kapsadığı iller: : Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Edirne, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Hatay, Isparta, Mersin, İstanbul, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Muğla, Nevşehir, Ordu, Samsun, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Şanlıurfa, Uşak, Van, Zonguldak, Batman, Yalova

  • Göreve geldiğimizde, meslektaşlarımızın eş ve bakmakla yükümlü oldukları çocuklarının tedavi yardımlarından yararlanabilmesi için gerekli olan bin kişilik üye sayısının tamamlanması zorunluluğunu kaldırdık. Sınırlamanın kalkması ve yaptığımız etkili tanıtım sonucunda 400 civarında ön kayıtla devraldığımız “eş ve çocuk güvencesi”nde bir yılda 4 bin kişiye ulaştık; eş ve çocuk güvencesini hayata geçirdik.


EŞ VE ÇOCUK ÜYE SAYILARI
Toplam: 4211 üye

  • Yeni doğan bebekler açısından tedavi yardımından yararlanmayı geciktiren altı aylık bekleme süresini kaldırdık.
  • Vefat eden meslektaşlarımızın bakıma muhtaç çocuklarını sahiplendik; yaş kriterine bağlı olarak aylık 200-400 TL aralığında öksüz ve yetimlerimize yardım yapıyoruz. Bu yardımdan faydalanan çocuklarımızın sayısı dokuza ulaşmıştır.
  • Tutuklu olmaları nedeniyle mesleğini ifa edemeyen meslektaşlarımızı da yardım kapsamına aldık. SYDF Yönergesinde yaptığımız değişiklik ile tutuklu meslektaşlarımıza aylık 300 TL Geçici İş Göremezlik Yardımı yapıyoruz.
  • Avukatlar arasında dayanışmayı teşvik etmek, meslektaşlarımızın ilerleyen yaşlarında yaşam koşullarını kolaylaştırmak ve maddi-manevi desteğimizi mesleklerinin her döneminde hissetmelerini sağlamak amacıyla 69 yaşını tamamlamış ve gerekli şartları yerine getiren meslektaşlarımıza sağladığımız munzam emeklilik yardımından faydalanan avukat sayımız bugün itibariyle 3 bin 14 kişiye ulaştı. Munzam emeklilik ödememiz, SGK’nın verdiği emekli aylığının yaklaşık yarısı oranındadır.
  • Avukatlık stajına başlamada ve mesleğe girişte sınav getirilmesi ve böylece yıllık kayıtların makul seviyeye düşmesi halinde, genç meslektaşlarımıza da benzer bir desteği vereceğiz. Ancak yılda ortalama yedi bin kayıt varken ve bu sayı günden güne artarken bu desteği sağlamamız mümkün değil.

Öte yandan;

  • Meslektaşlarımızın giderlerini azaltma çalışmalarımız çerçevesinde 25 TL gibi sembolik bedelle icratek otomasyon programını devreye soktuk. Halihazırda bu programı 7 bin 373 kişi kullanmaktadır.
  • Barolarımıza tesis alımına ve inşaatlarımıza devam ediyoruz. Birim maliyetlerini anlamlı şekilde düşürmek suretiyle sosyal yardımlar için gerekli fonu koruyabiliyoruz.
  • Soma yetimlerini okutuyoruz. Türkiye Barolar Birliği tarafından “Şimdi yetim hakkını ödeme zamanı” başlığıyla yürütülen Soma Yardım Kampanyası’nda 1.134.830,65 TL toplandı. Türkiye Barolar Birliği ve Türk Eğitim Vakfı (TEV) arasında yapılan işbirliği protokolü ile 30 Somalı çocuğumuza ana sınıfından başlayıp üniversiteden mezun olana kadar burs verildi.

Azimle çalışıldığında ve barolarımızla ve meslektaşlarımızla el ele verildiğinde fark yaratılabileceğini gösterdiğimize inanıyorum.

Saygılarımla siz değerli meslektaşlarımın bilgilerine sunar, sağlıklı, mutlu, huzurlu ve başarılı günler dilerim.



Avukat Metin Feyzioğlu
Türkiye Barolar Birliği Başkanı