Metin Lokumcu davasını TBB adına Birlik Başkanı Sağkan ve Başkan Yardımcısı Suiçmez izledi

1548

31 Mayıs 2011'de Artvin’in Hopa ilçesinde yapılan protesto eyleminde, polisin biber gazlı müdahalesi sonrası kalp krizi geçirerek yaşamını yitiren öğretmen Metin Lokumcu davasının 2. Duruşması, Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.

9 sanık polisin hazır bulunduğu duruşmaya TÜRKİYE Barolar Birliği’ni (TBB) temsilen katılan Birlik Başkanı Av. R. Erinç Sağkan ile Başkan Yardımcısı ve Trabzon Barosu Başkanı Av. Sibel Suiçmez davaya katılma talebinde bulundu.

Duruşmaya, Lokumcu ailesinin yanı sıra Ankara Barosu Başkanı Av. Kemal Koranel, İzmir Barosu Başkanı Av. özkan Yücel, Artvin Barosu Başkanı Av. Ayla Varan, Giresun Barosu Başkanı Av. Soner Karademir, Samsun Barosu Başkanı Av. Pınar Gürsel Yıldıran ile çok sayıda barodan yönetim kurulu üyeleri, avukatlar, milletvekilleri ve STK temsilcileri katıldı.

Diyarbakır, İstanbul, Antalya, İzmir, Denizli, Artvin, Trabzon, Samsun ve Ankara barolarından temsilciler de yargılamaya müdahil olarak katılma talebinde bulundu.

Yoğun katılım nedeniyle duruşma salonunda yer kalmadığı için bazı avukatlar ve izleyiciler duruşmayı salonun kapısından takip etti.

Katılma talebinde bulunmak için söz alan TBB Başkanı Sağkan, "Biz bu davayı çok önemsiyoruz” diyerek şöyle konuştu:

“Müştekilerin ve avukatlarının çok uzun yıllardır verdikleri bir mücadelenin sonucunda, 10 yıl sonra açılabilmiş bir yargılama sürecinden bahsediyoruz. Bu ortamın gerek adil yargılanma hakkı gerek sanıkların savunma hakkı gerekse müştekilerin, katılanların ve vekillerinin hakları bakımından sağlıklı bir ortam sunmadığı hepimizin gördüğü bir gerçek. Bu anlamda bundan sonraki duruşmalarda duruşma salonu ile teknik altyapı ve fiziki hususlarda bir hassasiyet gösterilmeli. Bu konuda varsa TÜRKİYE Barolar Birliği’nin üzerine düşen bir görev, bunu da başsavcılık ve komisyonumuzla görüşmeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. çünkü bundan sonraki yargılamaların daha sağlıklı bir ortamda yürümesi gerektiği inancındayız.”

Sağkan, ilk duruşmada TÜRKİYE Barolar Birliği adına bir katılma talebinde bulunulduğunu hatırlatarak, “TÜRKİYE Barolar Birliği’nin Başkanı sıfatıyla bu talebi yinelemek istiyorum” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Burada dikkat edilmesi gereken hususun şu olduğu inancındayım: Yaşanan olay sadece bir kişinin kasten veya taksirle öldürülüp öldürülmemesi konusundan ibaret değil. Yaşanan olay; sizlerin, bizlerin, çocuklarımızın sağlıklı bir çevrede yaşaması için mücadele eden bir çevre hakkı savunucusu öğretmenin, Anayasal demokratik hak kullanımı sırasında yaşam hakkının ihlali iddiasını içermekte. Bu anlamda en temel anayasal haklardan olan sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının savunulduğu bir anda meydana geldiği gözönüne alındığında TÜRKİYE Barolar Birliği’nin ve baroların bu davayı etkin şekilde takip edebilmesi bakımından katılma taleplerinin tekrar bu çerçevede değerlendirilmesini talep ediyorum.”

Mahkeme heyeti, TBB ve baroların davaya katılma taleplerini reddetti.


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle