"MÜLTECİ İŞ GÜCÜ VE BÖLGEYE YANSIMALARI" KONULU SEMPOZYUM, ADANA BAROSU'NUN EV SAHİPLİĞİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

4293

TÜRKİYE Barolar Birliği (TBB) Emek Komisyonu ve Adana Barosu işbirliğiyle düzenlenen "Mülteci İş Gücü ve Bölgeye Yansımaları" başlıklı sempozyum, avukatlar ve sivil toplum temsilcilerinin katılımıyla Adana'da gerçekleştirildi.

Programın açış konuşmasını yapan Adana Barosu Başkanı Av. Veli Küçük, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen TBB Emek Komisyonu Başkanı Av. Ali çetin Aygün'e, Komisyon üyelerine ve TÜRKİYE Barolar Birliği'ne teşekkür etti.

TÜRKİYE'deki Suriyeli sayısının 2012 yılında 14 bin 237 iken 9 Kasım 2017 itibariyle 3 milyon 303 bine ulaştığını söyleyen Küçük, 2017'de Suriyeli sayısındaki artışın 468 bin 672 olduğunun ve günde ortalama bin ila bin 500 Suriyelinin kayıt altına alındığının altını çizdi.

Mülteci sorununun Adana'da yakından hissedildiğini belirten Küçük şöyle devam etti:

"Mersin ve Gaziantep illerinde ticaret ve sanayi sektörlerinde çalışan mülteciler, Adana ve Hatay'da mevsimlik tarım işçiliği yapmaktadır.

Suriye'den göç eden çocuklar, çalışma hayatının en dikkat çeken kayıt dışı unsurlarıdır. Kayıt altına alınmayan çocuk işçiler ve çıraklarla birlikte sayı 2 milyona yaklaştı. çalışan her 10 çocuktan 8'i kayıt dışı çalışıyor.

Baro olarak gerek Mülteci Hakları Komisyonumuzla gerek adli yardım hizmetlerinde mecburen ülkemize sığınan mültecilere hizmet vermekteyiz. Ancak bölgedeki savaş bir an evvel sona ermelidir. Suriye'de 6 yıldır yaşananlar tam insanlık dramıdır. Bu duruma sessiz ve duyarsız kalabilmemiz mümkün değildir."

Açış konuşmasının ardından oturum başkanlığını TBB Emek Komisyonu Başkanı Av. Ali çetin Aygün'ün yaptığı sempozyuma geçildi.

Sempozyumda, Ankara üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Gaye Burcu Yıldız "İş Hukuku Açısından Mülteciler" konusunda, Namık Kemal üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. İhsan çetin "Bir Göç ülkesi Olma Yolunda TÜRKİYE'de Suriyeli Mülteciler ve Entegresyonları Meselesi", Kocaeli Dayanışma ve Araştırma Derneğinden Prof. Dr. Kuvvet Lordoğlu ise "TÜRKİYE'de Suriyeli Göçmen İşçi Olmak" konularında sunum yaptılar.