ÖZGECAN ASLAN’I ANIYORUZ

3760

Üniversite öğrencisi Özgecan’ın, okulundan evine dönerken hunharca öldürülmesinin ardından tam bir yıl geçti. Tüm Türkiye Özgecan Aslan’ın uğradığı vahşetten sonra tek yürek, tek ses oldu.

Peki, bu olayın üzerinden geçen bir yılın sonunda ne oldu?

Bianet verilerine göre son bir yılda;

  • 278 kadın daha öldürüldü,
  • 133 kadın ve kız çocuğuna tecavüz edildi,
  • 202 kadın erkekler tarafından fuhuşa zorlandı,
  • 386 kadın cinsiyetinden kaynaklanan sebeplerle erkekler tarafından yaralandı,
  • 208 kadın taciz edildi.

Bu olayların ardından neler yazıldı?

“… ruj sürmeseydi”, “O saatte dışarı çıkılır mı?”, “Kız çocuğu evde babasını tahrik etmeyecek şekilde giyinmeli”, “Kız öğrenciler pantolon giydiği için erkekleri tahrik ediyor”, “Ortalıkta böyle gezerseniz sonunuz Özgecan gibi olur”…

Kadına karşı şiddet bir insan hakkı ihlalidir.

Türkiye’de kadınlar açıkça cinsiyetleri nedeniyle ayrımcılığa tabi tutuluyor, eğitim olanaklarından yoksun bırakılıyor, erken yaşta evlendiriliyor, aile içi cinsel ve fiziksel şiddete maruz kalıyor. Çalışan kadınlar, ucuz emek olarak adeta köle gibi çalıştırılırken devlet eliyle çıkarılmaya çalışılan yasalarla da tamamen çalışma hayatından uzaklaştırılmaları teşvik ediliyor.

Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ve yetkili siyasi makamları Anayasamızda benimsenen kadın haklarının korunması için çekincesiz imzaladığımız Uluslararası Sözleşmeler de dikkate alınarak “toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması”, “kadın cinayetlerinin önlenmesi” ve “kadının insan haklarının sağlanması” amacıyla etkili organları oluşturmaları yönünde göreve davet ediyoruz. Yine yetkili siyasi makamları kadının cinsiyetine dayalı söylemleri kullanmamaları ve kadın bedeni üzerinden siyaset yapmamaları için hassasiyetle davranmaları yönünde göreve davet ediyoruz.

Kadın cinayetleri, kadına yönelik şiddeti engelleyici yasal mekanizmalar uygulanmadığı için politiktir.

Özgecan Aslan’ı rahmetle anıyor, “ışıklar içinde uyu” diyor ve kadın cinayetlerini kınıyoruz.

TÜBAKKOM 13. Dönem Sözcüsü
Osmaniye Baro Başkanlığı