SAĞKAN: YAŞARKEN EŞİTLENMEMİZ GEREKEN TEK YER YARGI

1704

TÜRKİYE Barolar Birliği Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, Adana’da gerçekleştirilen “Cumhuriyet’in İkinci Yüzyılı” konulu etkinliğe konuşmacı olarak katıldı.

Adana Barosu ve Adana Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen etkinliğin yapıldığı Adana Büyükşehir Belediyesi’ne gelişinde, Baro Başkanı Av. Semih Gökayaz tarafından karşılanan Sağkan’a, TBB Genel Sekreteri Av. Veli Küçük ve Yönetim Kurulu üyesi Av. Nizam Dilek eşlik etti.

Büyük çoğunluğunu avukatların oluşturduğu kalabalık bir topluluğa hitap eden Sağkan, “TÜRKİYE’de ekonomi ya da emek gibi hangi alanı konuşursak konuşalım, öncelikle hukukun üstünlüğünün tesisi noktasına varıyoruz” hatırlatmasında bulundu.

Lozan’dan, Medeni Kanun’dan, Ticaret Kanunu’na kadar Cumhuriyet’in aslında çok büyük bir hukuk devrimiyle eşit yurttaşlığı getirdiğini vurgulayan Sağkan, “Bizi kula kul değil birey yapan, Cumhuriyet’in getirdiği o hukuk devrimidir” dedi.

“Hiçbirimiz sahip olduğumuz kimliklerimiz, ekonomik ve sosyal imkanlarımız bakımından aynı koşullarda doğmuyoruz. Yaşarken de çok farklı dezavantajlarımız veya avantajlarımız oluyor. Muhakkak ki eşitsizlikler var” diyen Sağkan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ama bizim yaşarken eşitlendiğimiz tek yer kanun önünde eşitlik ilkesi gereği adalet olmalı. Ne kadar farklılıklarımız olursa olsun herkes o mahkemenin karşısında eşit olmak zorunda. Bir devletin yurttaşına sunacağı en önemli güvence, kanun önünde eşit olmalarını sağlamaktır. Adil yargılama bizi devlete bağlayan en önemli unsurdur. Adalet duygusu zayıflamaya başladığında, yargının güçlünün yanında yer aldığını gördüğünüzde devlete bağlılığınızı sorgulamaya başlarsınız.”

Sağkan, bir hukuk devriminden doğan Cumhuriyet’in doğru yapılanmış bir hukuk sistemini hayata geçirme çabası içinde olduğunu, ilerleyen yıllarda bunun devamının gelmediğini ifade ederek, hukuk devleti bakımından yaşanan sıkıntıları dile getirdi. Sağkan, TÜRKİYE’de son dönemde sanatçı, gazeteci ve aydınlara yapılan gözaltı ve tutuklamaların gözdağına dönüştüğünü kaydederek, “Bizlerin temel hak ve özgürlüklerini koruması gereken hukuk sistemi şu anda TÜRKİYE’de bu hak ve özgürlüklerin ihlal edilmesinde araç olarak kullanılan bir yapıya dönüşmüştür” ifadesini kullandı.

Sağkan, hukuk devletinin en temel niteliği olan denge ve denetleme mekanizmasındaki yıpranmaya, yargının Anayasa’ya tamamen aykırı bir şekilde bir geceden İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasına dur diyememesi örneğiyle vurgu yaptı.


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle