SIRTINI KAMU GÜCÜNE VE CEZASIZLIK UYGULAMALARINA DAYAYAN, İŞKENCE BOYUTUNA ULAŞAN SALDIRILARA KARŞI MESLEKTAŞLARIMIZIN YANINDAYIZ

888

05.01.2023 tarihinde, Van Barosu üyesi meslektaşımız Av. Sedat Düşünmez, arkadaşları ile araçla seyir halinde iken Muş ili girişindeki Polis Noktası’nda keyfi şekilde durdurulmuş, araç içerisindeki yurttaşlara karşı polisler tarafından kamu görevi ile bağdaşmayan tutumlar sergilenmiştir. Meslektaşımız, sürecin hukuka aykırılığına ilişkin itirazları karşısında kolluk görevlilerinin herhangi bir yasal dayanağı olmayan zor kullanımı ile hiçbir hukuksal gerekçesi olmayan şekilde aracından indirilerek darp edilmiştir. Olayın devamında ise hakaret, ters kelepçe ve işkence kapsamında uygulamalarla yakalama işlemine maruz bırakılmıştır.

Avukatlık Kanunu madde 1, Türk Ceza Kanunu madde 6 ve Ceza Muhakemesi Kanunu madde 2’de açıkça belirtildiği üzere; avukatlık bir kamu hizmeti olup, avukatlar hukuka uygunluğu gündelik hayatın her alanında savunacak yargı mensuplarıdır. Kamu hizmeti gören bir avukatın, kamu gücünü kullanan kolluk görevlisi tarafından işkenceye maruz bırakılması kabul edilemez.

Olaya ilişkin başlatılan hukuksal süreçte, yargı mercilerini etkin bir soruşturma yürütmeye ve kamu gücü ile yerleşik cezasızlık garabetini arkasına alarak hukuka aykırı bu ağır saldırıların dozunu her geçen gün arttıran şahıslar hakkında gerekli tedbirleri almaya davet ediyoruz. Meslektaşımıza ve Van Barosuna geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, hukuksal süreci sonuna kadar takip edeceğimizi bildirerek; mesleğimize yönelen her saldırıda meslektaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.

Saygılarımızla.

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ AVUKAT HAKLARI MERKEZİ