STAJYER AVUKATLAR YARIŞIYOR

6386

Türkiye Barolar Birliği Stajyer Avukatlar Türkiye Kurgusal Duruşma Yarışması Finali başladı

TBB Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen ve 47 baronun katılımıyla yedi coğrafi bölgede eş zamanlı olarak gerçekleştirilen elemelerde bölge birinciliğini alan takımlar, aynı “olay metni” üzerinden yaptıkları iddia ve savunma ile bu kez Türkiye derecesine girmek için yarışıyorlar.

Yurt genelini kapsaması nedeniyle başkaca bir örneği bulunmayan Stajyer Avukatlar Türkiye Kurgusal Duruşma Yarışması’nın 17 – 18 Ekim 2015 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilen finalinde;

-Karadeniz Bölgesi Birincisi Trabzon Barosu,
·Marmara Bölgesi birincisi İstanbul Barosu,
·Ege Bölgesi Birincisi Denizli Barosu,
·Akdeniz Bölgesi Birincisi Antalya Barosu,
·İç Anadolu Bölgesi Birincisi Aksaray Barosu,
·Güneydoğu Anadolu Bölgesi Birincisi Diyarbakır Barosu,
·Doğu Anadolu Bölgesi Birincisi Kars Barosu

Stajyer avukatlarının oluşturdukları takımlar yarışıyor.

Toplantının açılışında konuşan TBB Başkan Yardımcısı, Eğitim Merkezi Başkanı Av. Berra Besler, hukuk devleti ve demokrasi vurgusu yaptı. Hukuk devletinin en önemli özelliğinin yargı bağımsızlığı olduğunun, bunun da savunmayla anlam kazandığının altını çizen Besler, “Anayasa Mahkemesinin kararlarında da belirtildiği üzere, güçlü ve bağımsız savunma mesleği, hukukun üstünlüğünün, hukuk devletinin, adil yargılanma duygusunun ve toplumsal barışın güvencesidir. Kısa bir süre sonra stajınız sona erecek ve sizler, halkın hak arama özgürlüğünün sesi olacaksınız. Bu özgürlüklerin yaşama geçirilmesi için mücadele edeceksiniz. Örgütlü gücümüze sahip çıkacak, alacağınız görev ve sorumluluklarla mesleğimizi geleceğe taşıyacaksınız” diye konuştu.

Staj eğitiminde çok önemli bir yeri olan “Kurgusal Duruşma Yarışması”nın yargılama faaliyetine ve duruşmaya hazırlamayı amaçlayan çok önemli bir çalışma olduğunu vurgulayan Besler, “Her yarışmanın doğasında elbette rekabet vardır. Ancak bu rekabette yarışmanın kaybedeni olmayacaktır. Tam tersine bu çalışma, siz geleceğin avukatlarına kazandıracağı deneyimin yanı sıra, ülkemizin yedi coğrafi bölgesinden gelen siz genç hukukçular için, birbirinizle tanışmanız, kaynaşmanız, staj döneminden başlayarak mesleki dayanışma, ekip halinde çalışarak birlikte başarma duygusunu yaşamanız bakımından güçlü bir zemin oluşturmaktadır” dedi.

Toplumsal olaylarda ve hukuk alanında yaşanan olumsuzlukların toplumun huzurunu gittikçe bozduğunu, halkın hukuka karşı güven duygularını zedelediğini söyleyen Besler, “Halkımızın talep ettiği barışın, demokrasinin ve huzurun yeniden hayat bulması için el ele, omuz omuza vererek örgütlü gücümüzle Cumhuriyetimizin temel felsefesine sahip çıkacağız. Hukuk devletinin yaralarını saracağız ve onu daha güçlü olarak ayağa kaldıracağız” diyerek sözlerine son verdi.

Besler’in ardından kürsüye gelen TBB Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Türkiye’nin farklı barolarından gelen stajyer avukatlara Türkiye Barolar Birliği Eğitim Merkezi’nde verilen eğitimin öneminden bahsetti. Feyzioğlu, “Bugün ihtiyacımız olan duygusal bölünme noktasına taşınmış olan Türkiye’yi sarıp sarmalamak değil mi? Bitlis Barosu’yla Nevşehir Barosu’nun yan yana ders alması, yan yana sosyal faaliyetlerde bulunması, sohbet etmesi ve gördükleri dünyaya ilişkin pencereleri birleştirip farklı bir dünyanın varlığından, daha geniş bir gökyüzünden haberdar olmaları Türkiye’nin birlik ve bütünlüğüne en önemli hizmetlerden biri değil mi?” diye konuştu.

TBB Eğitim Merkezi’nin yöneticilerine Türkiye’nin birlik ve bütünlüğünü sağlamak yolunda harcadıkları bu büyük emek için teşekkür Feyzioğlu şunları söyledi:

Hukukun üstünlüğü diyoruz, hukuk devleti diyoruz. Buradaki hukuk kelimesi evrensel değerlerle yoğrulmuş hukuku kasteder. Şu halde, sadece bir hukuk fakültesi diploması almak hukuk devletinin hukukçusu olmaya yetmez. Yok kanun-yapıver kanun, bu an canımı sıktı kanun-kaldırıver, yerine saatlik koyuver kanun, ertesi gün ihtiyaca göre eskisini getiriver kanun… Böyle bir anlayış, hukuk devletinin anlayışı değildir. Böyle bir çağ dışı otoriter-totaliter anlayış karşısında en önemli güvencelerimiz hukukçulardır.

Hukuk fakültesi mezunu olmak tabii ki yeterli değildir. Hukukçu olmak için okumak lazımdır. Hukukçu olmak için hukuk kitabı dışında da okumak lazımdır. Hatta hukuk kitabından daha fazla edebiyat okumak lazımdır. Tiyatroya, sinemaya, konsere gitmek lazımdır, resim sergisi gezmek lazımdır, estetik zevkini geliştirmek lazımdır. İnsan sevgisine yüreğini açmak lazımdır. Kâğıt üzerindeki isimlerin harflerin arkasında hayatların olduğunu, gerçek insanların olduğunu asla unutmamak lazımdır. Merkezimize daima insanı koymak lazımdır. İhtiyacımız olan işte budur.

Türkiye’nin ciddi bir türbülansa sokulduğu, duygusal parçalanmanın içine girdiği bu süreçten çıkış, biz hukukçuların ve özelde de iletişim sanatının ustası olması gereken avukatların omuzlarına yüklenmiş bir sorumluluktur. Sorunlar çıktıkları düzlemde çözülemez. Bir üst seviyeye çıkıp, hukukun üstünlüğünü, insan için demokrasiyi, insan için hukuku uygulayacak olanlar ve böylece Türkiye’yi yeni baştan birleştirip, ortak bir ülkü çerçevesinde tekrar ilk günkü heyecanla yola koyacak olanlar sizsiniz.

Sırtınızda büyük bir sorumluluk var. Belki diyeceksiniz ki, ‘Ben niye bir Parisli, Brükselli, Strazburglu hukukçunun yaşadığı sıkıcı, biraz da sıradan sorunlarla uğraşmıyorum?’ O zaman tarihi kitaptan okurdunuz, şimdi tarihi siz yazıyorsunuz. Bunun ayrıcalığının farkına varın. Bu yarışma sadece barolarımıza değil, memleketimize, milletimize hayırlı, uğurlu olsun.”

TBB Stajyer Avukatlar Kurgusal Duruşma Yarışması’na Türkiye’nin farklı barolarından stajyer avukatların yanı sıra, Aksaray Barosu Başkanı Av. Levent Bozkurt, Antalya Barosu Başkanı Av. Alper Tunga Bacanlı, Bolu Barosu Başkanı Av. Ferit Atalay, Çankırı Barosu Başkanı Av. Erkan Köroğlu, Çorum Barosu Başkanı Av. Altan Akpınar, Kars Barosu Başkanı Av. İbrahim Baştimar, Kırıkkale Barosu Başkanı Av. Erol Çakır, Nevşehir Barosu Başkanı Av. Mustafa Necmi Öncül ve Trabzon Barosu Başkanı Av. Orhan Öngöz katıldı.

 

Fotoğraflar


Fotoğraf 1

Fotoğraf 2

Fotoğraf 3

Fotoğraf 4

Fotoğraf 5

Fotoğraf 6

Fotoğraf 7

Fotoğraf 8

Fotoğraf 9