SUÇ DUYURUSU

24571

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ, TELEVİZYON PROGRAMCISI ERKAN TAN’IN AVUKATLARI VE AVUKATLIK MESLEĞİNİNİN SAYGINLIĞINI İTHAM ALTINDA BIRAKACAK SÖZLERİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNARAK İLGİLİ TELEVİZYON KANALI HAKKINDA İDARİ YAPTIRIM TALEBİYLE RTÜK’E BAŞVURDU

Televizyon programcısı Erkan Tan, 02.04.2015 tarihinde Beyaz TV’de yayımlanan “Erkan Tan Vakti” adlı programda; “Ya avukatlar açıkça maraza çıkartmak istiyoruz, arıza çıkartmak istiyoruz, huzur ve güvenlikten rahatsız oluyoruz desenize be. Onu desenize. Avukatlar her an Türkiye’nin dört bir yanına uçakta seyahat ediyorsunuz yalan mı? Türkiye’nin dört bir yanındaki adliyelerde sizin davalarınız var, müvekkilleriniz var. Havalimanlarına girerken donunuza kadar aranıyorsunuz, hiç kimse bir şey diyemiyor, diyemez çünkü. Normal çünkü. Senin güvenliğin için yapıyorlar o aramayı. Adliye'ye girerken niye bu kadar arıza çıkartıyorsun? Senin güvenliğin için yapıyorlar o aramayı. O teröristler savcıyı değil de aranızdan birini rehin alsaydı ne olacaktı !!? Gerçi sizin adamlar sizi rehin almazlar&S230;!! Anladın mı…!!?" açıklamalarında bulunmuştur.

İftira, suç isnadı, hakaret niteliğindeki, avukatlara yönelik yanlış algı oluşturma çabasının yanında ayrımcılık yaratarak, toplumda avukatlara karşı kin ve nefret duygusu oluşmasına sebep olacak şikâyete konu ifadeler; 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesinde düzenlenen kamu görevlisine hakaret suçu ile 267. maddesinde düzenlenen iftira suçunu oluşturmaktadır.

Avukatlık Kanunu’nun 121/18. maddesi gereğince “..mesleğe ve meslek mensuplarına yönelik hak ihlallerine karşı avukatlık mesleğini ve meslektaşlarını savunmak ve bu konularda her türlü yasal ve idari girişimlerde bulunmak”la da yükümlü tutulan Türkiye Barolar Birliği, bahsi geçen açıklamaları Türk Ceza Kanunu’nun 125 ve 267. maddelerine aykırılık teşkil eden televizyon programcısı Erkan Tan hakkında suç duyurunda bulunmuştur.

Türkiye Barolar Birliği ayrıca, programın yayımlandığı Beyaz TV hakkında, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un “Yayın Hizmeti İlkeleri” başlıklı 8. maddesindeki ilkelere aykırılık iddiasıyla idari yaptırım talebiyle Radyo Televizyon Üst Kurulu’na başvurmuştur.

Suç duyurusu dilekçesi için tıklayınız

RTÜK başvurusu için tıklayınız