TBB BAŞKANI FEYZİOĞLU: TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN EGEMENLİĞİNE HİÇ KİMSE MÜDAHALE EDEMEZ

9721

Amerika Birleşik Devletleri’nin yetkili makamlarının TÜRKİYE’de tutuklu bulunan bir vatandaşlarının salıverilmesi için ülkemize yönelik yayınladıkları tehdit mesajları ve yaptırım tehditleri kabul edilemez.

Bu davranışı ile Amerika Birleşik Devletleri, hem uluslararası hukuku hiçe saymakta hem de egemen bir devletin yargısına müdahale etmeye kalkışmaktadır.

Söz konusu davranış, “hukukun üstünlüğünü tanımayız, üstünlerin hukukunu dayatırız” yaklaşımıdır. Ancak şu bilinmelidir ki; gerçekte "üstün" olan, hukuktan ve adaletten ayrılmayan, kaba kuvvete başvurmayandır.

Amerika Birleşik Devletleri’nde bazı yetkililer adeta ellerine bir çekiç almışlar ve önlerine çıkan her soruna çivi muamelesi yapmayı dış politika sanmaktadırlar. Bu, ABD için de dünya için de sürdürülemez.

Türk yargısı, evrenselleşmiş adil yargılama kurallarına uygun bir yargılama yapacaktır. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın.  Böylece  "üstün olan"ın, kaba kuvvet tehdidinde bulunan değil; "hukukun üstünlüğüne saygı duyan" olduğu tüm dünyaya bir kez daha gösterilecektir.

TÜRKİYE ve Amerika Birleşik Devletleri müttefiktir. Bu ittifak, sadece iki ülke için değil, dünya için de önemlidir. İttifakın temeli uluslararası hukukta ve devletlerin egemenlik haklarına karşılıklı olarak saygı göstermesindedir.

Giderek akıl dışı bir yöne kaymakta olan bu krizin müttefiklik hukuku içinde ve akılla çözüleceğine inanıyoruz. Bu noktada yargımıza olan güvenimiz tamdır.

Bilgilerinizi dilerim.

Saygılarımla.

 

Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu
TÜRKİYE Barolar Birliği Başkanı

 

 

*Yukarıdaki metin aşağıdaki kurumlara gönderilmiştir.

Uluslararası Barolar Birliği Başkanı (IBA)

Uluslararası Avukatlar Birliği Başkanı (UIA)

Avrupa Barolar ve Hukuk Kuruluşları Konseyi Başkanı (CCBE)

Avrupa Barolar Federasyonu Başkanı (FBE)

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri

Birleşmiş Milletler TÜRKİYE Mukim Temsilcisi

Cenevre'de bulunan Birleşmiş Milletler Avrupa ve Merkezi Asya Ofisi Genel Direktörü

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri