TBB BAŞKANI SAĞKAN, 43 MADENCİNİN HAYATINI KAYBETTİĞİ AMASRA MADEN FACİASININ İLK DURUŞMASINA KATILDI

1744

Bartın Amasra’da 14 Ekim 2022 tarihinde TÜRKİYE Taşkömürü Kurumu’na ait maden ocağında meydana gelen ve 43 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin davanın ilk duruşması Bartın 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

TÜRKİYE Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, kendisine eşlik eden Yönetim Kurulu üyesi Av. Melih Yardımcı ile birlikte duruşmayı takip etmek amacıyla geldiği Bartın’da ilk olarak Baro Başkanı Av. Ferhat Patlatır’la bir araya geldi. Sağkan ve Beraberindekiler daha sonra İstanbul Barosu Başkanı Av. Filiz Saraç, Ankara Barosu Başkanı Av. Mustafa Köroğlu ve Tekirdağ Barosu Başkanı Av. Egemen Gürcün’ün de aralarında bulunduğu çok sayıda meslektaş ve demokratik kitle örgütü tarafından izlenen duruşmaya katılmak üzere Bartın Adliyesine geçti.

Mahkemenin, yoğun katılım olacağı için duruşmaları spor salonunda yapma talebine Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan olumsuz yanıt gelmesi üzerine, 8’i tutuklu 23 sanık, 118 müşteki ve avukatları ile mağdur ailelerin katıldığı duruşma, Bartın Adliyesi’nin koridorunda yapıldı.

Mahkemenin duruşmayı açmasının ardından söz alan TBB Başkanı Sağkan, fiziksel imkansızlıkların farkında olduklarını ama duruşmanın adliye koridorunda oluşturulan salonda yapılmasının başta yüz yüzelik ilkesinin sağlanamaması olmak üzere adil yargılanma hakkına aykırı olduğunu belirterek “Birçok avukat arkadaşımız bilgisayar ekranına dahi ulaşamıyor. Bu mekanda yargılamanın sağlıklı şekilde yürütülmesi mümkün değil, uygun bir salon araştırılması ve tahsisi için adım atılmasını talep ediyorum” dedi. Duruşmaya iddianamenin okunmasıyla devam edildi.

Verilen arada Baro Başkanları ile birlikte bir açıklama yapan Birlik Başkanı Sağkan şunları söyledi:

“14 Ekim’de 43 canımızı topraktan alıp toprağa verdiğimiz o acı günün faillerinin yargılamasının ilk duruşması için Bartın’dayız. TBB Yönetim Kurulu üyesi meslektaşım, İstanbul Barosu Başkanım, Ankara Barosu Başkanım, Tekirdağ Barosu Başkanım bizlerle birlikte. Bartın Barosu zaten soruşturma dosyasını ilk aşamasından itibaren bizlerle beraber takip ediyor. Onlarca meslektaşımız burada hak mücadelesinde yurttaşlarımızın yanında. İlk günden itibaren söylemiştik; bu bir kaza denilerek geçiştirilebilecek bir olay değil, bu bir katliamdır ve hukuk örgütleri olarak bu katliamın tüm sorumluları yargı önünde hesap verinceye kadar, cezasızlık politikasının arkasına kimsenin sığınmadığından kamuoyunun tamamı tatmin oluncaya kadar burada hukuk mücadelesini yürütmeye devam edeceğiz.”

“Sayıştay’ın uzun yıllar yaptığı ısrarlı uyarılarına rağmen ihmaller silsilesinin ortaya çıkarttığı bir facia neticesinde 43 işçimizi kaybettik. İçerde yurttaşların acılarını paylaştık. Şunu gördük ki, adaletin tecellisinden başka onların vicdanlarını bir nebze olsun tatmin edebilecek hiçbir unsur bulunmuyor. Tek talepleri var, bütün unsurlarıyla bu işin tüm sorumluları yargı önünde hesap versin. Sadece müessese müdürü, işletme müdürü ya da kurumda görevli diğer kişilerin değil aynı zamanda TÜRKİYE Taş Kömürü Kurumunun genel müdürlük düzeyinde yetkililerinin ve Enerji Bakanlığı ile çalışma Bakanlığı’nın denetimle sorumlu görevlilerinin de yargılanması gerektiğini, aslında bu iddianame ve bu iddianamenin dayanağı olan bilirkişi raporu çok açık olarak göstermekte. Bu sebeple bugün yapılan yargılama kadar aslında şu anda izin aşaması beklenen diğer kamu görevlilerinin de yargılanması ve cezasızlık kılıfından kurtulmasıyla birlikte ancak burada adaletin tecelli ettiğinden söz edebiliriz. Bütün mücadelemiz yurttaşlarımızın vicdanlarınds adaleti gerçekten hissetmeleri içindir. Kazanın olduğu günden itibaren buradaydık. Yargılamanın tamamında da burada bu mücadeleyi sürdüreceğiz.”

Bartın Barosu Başkanı Av. Ferhat Parlatır da “Hukuksal süreci en başından beri takip etmekteyiz. Yaşanan bu facianın birilerinin dediği gibi kader fıtrat değil ihmal olduğunu en başında söylemiş bulunmaktayız. Bu yargılama sürecinde en adil neticeyi elde etmek için sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız” dedi.


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle