TBB BAŞKANI SAĞKAN ERZURUM KONGRESİ’NİN 104. YILINDA ERZURUM’DA DÜZENLENEN KONFERANSA VE KUTLAMA TÖRENİ’NE KATILDI

1301

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, Erzurum Kongresi’nin 104. Yılında, TBB, Erzurum Barosu ve Avukatlar Vakfı tarafından Erzurum’da düzenlen “Cumhuriyet’in 100 Yıllık Kadın Hukuku Düzeni” konulu konferansa katıldı.

Çok sayıda il baro başkanın da katıldığı konferansın açış konuşmalarını Birlik Başkanı Sağkan, Erzurum Barosu Başkanı Av. Talat Göğebakan, Artvin Baro Başkanı Av. Ayla Varan ve Avukatlar Vakfı Başkanı Av. Uğur Yetimoğlu yaptı.

Sağkan konuşmasında, Erzurum Kongresi’nin tam bağımsızlığa giden yoldaki önemine vurgu yaptı:

“104 yıl önce bugün buraya yaklaşık 1-2 kilometre mesafede bir binada Gazi Mustafa Kemal Atatürk, yol arkadaşları, Kuvayı Milliyeciler, bu ülkenin bağımsızlığını, bağımsız geleceğini, çocuklarının özgürlüğünü isteyen, bunun için mücadeleye etmeye hazır insanlar bir araya geldiler. Ve buradan çıkan sonuç öyle bir sonuçtu ki, 104 yıldır aslında hepimizi birbirine bağlayan tek sonuç olduğunu söyleyebilirim. Hangi siyasi görüşten olursak olalım, yönümüzü nereye çevirirsek çevirelim, hepimizin mutabık kaldığı bir söz var; “Milli sınırlar içerisinde vatan bir bütündür, parçalanamaz”. İşte 104 yıl önce Erzurum’da söylendi; 104 yıldır ve bundan sonraki binlerce yıl boyunca Türkiye’nin hem iç siyasette hem de dış siyasetteki rotası, yol haritası budur değerli arkadaşlar. ‘Vatan bir bütündür, parçalanamaz’. Hepimizin kırmızı çizgisi 104 sene önce buradan söylendi. Hangi şartlarda söylendi, o mücadele azmi nasıl oluştu, buradan sonraki yolculuk nasıl gelişti; cumhuriyet devrimleri ki bize göre en önemlisi cumhuriyetin hukuk devrimleridir, bunların hepsini konuşup hepsini hafızalarda tazelemeye belki de en çok ihtiyaç duyduğumuz tarihsel bir süreci yaşamaktayız. O sebeple Cumhuriyet’in 100. Yılı etkinlikleri kapsamında Cumhuriyetin kilometre taşı olan olayların yaşandığı illerde bunları tekrar tekrar konuşmak, hatırlamak ve hatırlatmayı TBB olarak da bu ülkeye, çocuklarımızın geleceğine borcumuz olarak gördük ve 19 Mayıs’ta tıpkı Ata’mız gibi Samsun’dan yola çıktık. Peşinden, “milletin egemenliğine yine milletin azim ve kararlılığı karar verecektir” denilerek aslında ilk defa milli egemenliğin söz edildiği Amasya’daydık, şimdi de “manda ve himaye kabul edilemez” denen ve milli mücadelede artık okun yaydan çıktığı Erzurum’dayız. Bundan sonra Sivas’ta olacağız, 30 Ağustos’ta Ankara’da olacağız. 29 Ekim’de cumhuriyetin 100. Yılını bu ülkenin tüm yurttaşlarıyla birlikte çok büyük bir coşkuyla kutlayacağız. Az önce ifade ettim, cumhuriyetin tüm devrimleri çok önemlidir. Tüm devrimlerinden en ufak şekilde sapmamak için mücadele etmek zorundayız ama en önemlisi de hukuk devrimleridir. Bugün burada çok kıymetli meslektaşlarımız bizlere kadın hukuku düzeni kapsamında aslında kadın hukuku devriminden bahsedecekler. Bu vesileyle tekrar ve tekrar Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı şükran ve rahmetle anıyorum.”

Açış konuşmalarının ardından konferansta Av. Vakfı Başkan Yardımcısı Av. Nazan Moroğlu ile Yönetim Kurulu Üyesi Av. Selin Nakıpoğlu, Cumhuriyet’in 100 Yıllık Kadın Hukuku Düzeni konulu sunumlarını gerçekleştirdi.

Birlik Başkanı Sağkan Erzurum’da, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un da katıldığı Erzurum Kongresi'nin 104. Yılı Kutlama Töreni’ne de katıldı.
Törenin ardından Sağkan, beraberindeki İl Baro başkanlarıyla birlikte Erzurum kongresinin toplandığı ilk bina olan Kongre Binası’nı ve Erzurum Barosu’nu da ziyaret etti.


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle