TBB BAŞKANI SAĞKAN, HENDEK DAVASININ 8’İNCİ DURUŞMASINA KATILDI

2084

TÜRKİYE Barolar Birliği Başkanı (TBB) Av. R. Erinç Sağkan, Sakarya'nın Hendek ilçesinde, 3 Temmuz 2020 tarihinde yaşanan ve 7 işçinin hayatını kaybettiği, 127 kişinin de yaralandığı havai fişek fabrikasındaki patlamayla ilgili açılan davanın 8’inci duruşmasına katıldı.

Duruşmada söz alan Birlik Başkanı Sağkan’ın, TBB’nin davaya katılması yönündeki talebinin yanı sıra bazı baro başkanlarının katılma talepleri de “doğrudan zarar görmeme” gerekçe gösterilerek reddedildi.

Hendek’te hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınlarıyla, baro başkanları, STK temsilcileri ve avukatların da katıldığı duruşma öncesinde bir açıklama yapan TBB Başkanı, acılı ailelerin yanında olduklarını ifade ederek, hayatını kaybeden işçiler için adaletin tesis edilmesi bakımından, davayı takip etmek üzere Sakarya’ya geldiklerini kaydetti.

Bu olayın münferit bir iş kazası olarak değerlendirilemeyeceğini belirten Sağkan, “Bu olay çok açık bir iş cinayetidir. Göz göre göre insanların ölüme gönderildiği, işçinin emeğinin, aynı zamanda bir yaşam hakkı ihlaline de dönüşen sömürüsünün duruşmasının yapıldığı mahkeme salonunun önündeyiz. O yüzden bu tür işlerin doğasında bu riskleri barındırdığı söylenerek normalleştirilmesini kabul edemeyiz” ifadelerini kullandı.

Sağkan, “Bu işin doğasında işçinin hakkını savunmak, işçinin hakkını ona lütuf olarak değil, sağlıklı bir çalışma ortamında sunmak vardır. Gerekli denetimleri yapmak, bütün önlemleri almak vardır ve bir hak ihlali olduğu zaman da adaleti tesis etmek vardır. İşte o yüzden bugün buradayız” dedi.

Mahkemede verilecek kararın yalnızca bu elim olaya ilişkin olmayacağına dikkat çeken Sağkan, emekçinin hakkının sömürülmemesi ve yaşam hakkının korunması için caydırıcılık niteliğinin de önemli olduğunu söyledi. Sağkan, sözlerini “bu davayı sonuna kadar takip etmeye TÜRKİYE Barolar Birliği olarak devam edeceğiz” diyerek noktaladı.


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle
Görüntüle