TBB ÇEVRE VE KENT HUKUKU KOMİSYONU BÜLTENİ İLK SAYISI YAYINLANDI

871

21-23 Eylül 2019 tarihleri arasında New York’ta düzenlenen BM İklim Zirvesi, sonucu itibariyle beklentileri karşılamaktan oldukça uzak kalsa da bir dizi vaat ve girişimin açıklanmasına da ön ayak oldu. Anlaşıldığı kadarıyla ABD Başkanı Donald Trump, onun izinden giden Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro gibi bir iki istisna dışında tüm dünya liderleri toplumlarına karşı sorumluluk hissiyle iklim krizi konusunda “bir şeyler” yapmaya niyetliler. En azından, kendilerine yönelen baskıyla harekete geçme zorunluluğunda kalıyorlar.

Dünyanın her yerinde gençler, yaşlı politikacıları ve ebeveynlerini sorgulamaya başladı. Bu sorgulamanın sembolü haline gelen 16 yaşındaki İsveçli Greta Thunberg, Zirve’de yaptığı konuşmayla oldukça dikkat çekti. Politikacıları açıkça suçlamaktan çekinmeyen Greta “boş sözlerinizle çocukluğumu ve hayallerimi çaldınız!” diyerek sertçe çıkışırken, zirveye sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren ABD Başkanı Trump’a bakışıyla da dünya iklim mücadelesi tarihine geçti.

çeşitli ülkelerin küresel düzeyde iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında yapacaklarını açıkladığı Zirve’de, BM Gıda ve Tarım örgütü (FAO) tarafından, Afrika ve Asya’da giderek büyüyen 90 şehirde “kent ormanları” kurulmasının destekleneceğinin bildirilmesi önemliydi. Bizde son dönemde revaçta olan “millet bahçeleri” gibi ağaç dikilen alanlar değil “orman” oluşturma planıyla bir yandan karbon tutma kapasitesinin arttırılması, diğer yandan da hava kalitesinin iyileştirilmesi, sel ve sıcaklık dalgası risklerinin azaltılması hedefleniyor.

Zirve’de TÜRKİYE’de vardı ancak ne yazık ki somut bir plan ve hedef olmaksızın! İyi niyet temelli açıklamaları çoktan aşmış olmamız gereken bir zamandayız. Plastik poşetlerin ücretli hale getirilmesi ile başlayan minik kıpırdanmaların FAO hedefinde olduğu gibi “kent ormanlarına” evrilmesi, ısrarla sürdürülen termik santral yapım ve faaliyetinden bir plan dahilinde vazgeçilmesi, ağır aksak ilerleyen yenilenebilir enerji adımlarının hızlandırılması, bir enerji dönüşümü gerçekleştirilmesi ve yeni bir üretim eko sistemi oluşturulması gerektiği açık.

İşte bu noktada, TÜRKİYE Barolar Birliği çevre ve Kent Hukuku Komisyonu bünyesinde ihtiyaç duyulan yenilenmeyi gerçekleştirerek, yeni bir döneme başladı. Katılımcı bir yapıyla, genç ve istekli avukatların sürece dahil olması için bir eğitim süreci başlatırken, çevre ve kent hukuku alanında ortaya çıkan gelişmeleri, yargı kararlarını, önemli etkinlikleri paylaşabilmek için düzenli bir yayın ihtiyacı doğrultusunda bu Bülten’i hazırladık.

üç aylık bir periyotta yayınlanacak Bülten ücretsiz olarak ilgili meslektaşlarımız ve STK’lara dağıtılacak olup içeriği ile mümkün olduğunca geniş bir çevrede bilginin paylaşılması ve çoğaltılmasını hedeflemektedir. Küçük adımlarla da olsa bütün meslektaşlarımızın katkı ve desteğini alarak çevre ve kent avukatlığında yeni bir dönemi başlatmak istiyoruz. Bu çerçevede, Bülten’de yer almasını istediğiniz yazı, haber, makale ve yargı kararları konusunda bildirim ve önerilerinizi bekliyoruz.

Saygılarımızla.

TÜRKİYE Barolar Birliği çevre ve Kent Hukuku Komisyonu

BüLTEN SAYI 1 İçİN TIKLAYINIZ