TBB’den KKTC’de “Kapalı Maraş” toplantısı

1862

20-21 Eylül 2019 tarihlerinde Ankara’da Kıbrıs sorununa ilişkin dünyada düzenlenen en kapsamlı “Kıbrıs’ta Son Söz” başlıklı toplantıyı yapan TÜRKİYE Barolar Birliği, ilk toplantıdan çıkan sonuçlarla birlikte Kapalı Maraş’ın artık sivil yerleşime açılması konusunun masaya yatırıldığı “Hukuki, Siyasi ve Ekonomik Yönleri ile Kapalı Maraş Açılımı” başlıklı ikinci toplantısını KKTC’de gerçekleştirdi.

1974 harekatından sonra “Hayalet Şehir” olarak adlandırılan Kapalı Maraş’taki  orduevi içinde 15 Şubat tarihinde yapılan toplantıya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, KKTC Başbakanı Ersin Tatar, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret özersay, İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, Tarım Bakanı Dursun Oğuz, Milli Eğitim Bakanı Nazım çavuşoğlu,  yerli ve yabancı akademisyenler, siyasetçiler, diplomatlar, hukukçular, bürokratlar ve gazeteciler katıldı.

Toplantıya TBB’yi temsilen TBB Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, TBB Başkan Yardımcısı Av. ünsal Toker, TBB Genel Sekreteri Av. Sabiha Tekin, TBB Yönetim Kurulu Sayman üyesi Av. Sabri Erdal Güngör, TBB Yönetim Kurulu üyesi Av. Eyyüp Sabri çepik, TBB Başkan Başdanışmanları Prof. Dr. Necdet Basa ve Av. Zafer Köken katıldı.

Toplantıya katılım oldukça yoğun oldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açış konuşmaları yapıldı. Açış konuşmaları ardından toplantıya katılanlar toplu fotoğraf çektirdi.

Sonra “Hukuki, Siyasi ve Ekonomik Yönleri ile Kapalı Maraş Açılımı” başlıklı yuvarlak masa toplantısına geçildi.

“Tarihsel süreç içinde Kıbrıs’a ilişkin antlaşmalar ve BM kararları açısından uluslararası hukuk ve siyasi yönleri ile Kapalı Maraş açılımı” konusunda Maltepe üniversitesi’nden Prof. Dr. Hasan ünal, emekli Büyükelçi Uluç özülker, emekli Büyükelçi, KKTC Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı ve Müzakereci Osman Ertuğ; “Avrupa Birliği Hukuku ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları Açısından Kapalı Maraş Açılımı” konusunda Adakent üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, Strazburg’dan Av. Dr. Deniz Akçay, Ankara Barosu’ndan Av. Münci özmen; “Vakıflar Hukuku İle Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK) Yasası ve Uygulamaları Açısından Kapalı Maraş Açılımı ve Mülkiyet Hakları” konusunda emekli KKTC Yüksek Mahkeme Başkanı Taner Erginel, Başbakanlık Müsteşarı ömer Köseoğlu, KKTC Vakıflar Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim F. Benter, KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu Başkanı Ayfer Sait Erkmen, KKTC Başsavcısı Behiç öztürk, Ankara üniversitesi’nden Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, emekli KKTC Arşiv Dairesi Kurucu Başkanı Mustafa Haşim Altan; “Kapalı Maraş Açılımına İlişkin Olası Yol Haritası” başlığı altında da KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, KKTC Milletvekili, Hukuk, Siyasi İşler ve Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Av. Oğuzhan Hasipoğlu, emekli Müsteşar ve KKTC önceki Müzakerecisi M. Ergün Olgun, YöDAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Hasgüler, KKTC Devlet Planlama örgütü Müsteşarı Mustafa Serçelik, KKTC E. İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Gürkan Kara, KKTC Oteller Birliği Başkanı Dimağ çağıner, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Candan Avunduk, Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer ve Magosa Belediye Başkanı İsmail Arter görüş ve düşüncelerini paylaştı.


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle