TBB İNSAN HAKLARI MERKEZİ VE EĞİTİM MERKEZİ'NİN BİRLİKTE DÜZENLEDİĞİ EĞİTİMCİLERİN EĞİTİMİ PROGRAMI TAMAMLANDI

6215

Türkiye Barolar Birliği İnsan Hakları Merkezi ile Eğitim Merkezi'nin, insan hakları alanında eğitici olarak görev yapacak avukatlar için birlikte düzenlediği "Eğitimcilerin Eğitimi" seminer programının son eğitimi 25-26 Şubat 2017 tarihlerinde gerçekleştirildi.

Programın son etabında, "AİHS ve AYM Kararları Işığında Mülkiyet Hakkı ve Kararların İcrası" konularında Av. Münci Özmen, "Yabancıların Temel Hak ve Özgürlükleri" konusunda ise Dr. Neva Övünç Öztürk eğitim verdi.

Eğitimlerini tamamlayan avukatlara katılım belgeleri düzenlenen törenle takdim edildi. Açış konuşmalarını TBB Başkan Yardımcısı ve Eğitim Merkezi Başkanı Av. Berra Besler ile TBB Yönetim Kurulu Üyesi ve İnsan Hakları Merkezi Başkanı Av. İzzet Varan'ın yaptığı törende katılım belgelerini Av. Berra Besler, Av. İzzet Varan ile TBB İnsan Hakları Merkezi Yürütme Kurulu üyeleri Prof. Dr. Durmuş Tezcan, Av. Uğur Altun ve Av. Münci Özmen verdi.

Törenin açılışında konuşan TBB Başkan Yardımcısı ve Eğitim Merkezi Başkanı Av. Besler, insan hakları bilincinin geliştirilmesine verdikleri öneme dikkat çekerek şunları söyledi:

"Nasıl ki hukukun üstün değerlerini esas alan evrensel hukukun temelinde insan hakları varsa, bütün insan hakları ihlallerinin temelinde de hukuksuzluk vardır.
Şiddetin, iç çatışmaların, savaşların, göçlerin ve kaosun hüküm sürdüğü, buna bağlı olarak insan hakları ihlallerinin artarak devam ettiği günümüz dünyasında ve Türkiye'nin bulunduğu bu OHAL koşullarında evrensel hukukun üstün değerleri etrafında birleşmeye her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var.
Uluslararası ve ulusal düzenlemelere rağmen dünya üzerinde yaşayan yedi milyarı aşkın insandan ne kadarının en temel insan haklarının kullanabildiği sorusu bile vicdanları sızlatmaya yetmektedir.
(…)
İnsan haklarına ilişkin değerlerin herkes tarafından bilinmesi ve içselleştirilmesi mücadelesinde en büyük görev, tarihi boyunca insan hakları mücadelesinde en önde yer alan, halkın hak arama özgürlüğünün sesi, biz avukatlara düşmektedir.
İnsan hakları mücadelesi her şeyden önce vatandaşlık bilinciyle yapılır. Ulusal bağımsızlığımızın temeli olan Cumhuriyetimiz, ülkemizde, vatandaşlık bilincini oluşturmada büyük bir yol kat etmiştir.
(…) Türkiye Barolar Birliği olarak, insan hakları alanında eğitici sıfatıyla görev yapacak meslektaşlarımızın yetişmesi ve topluma yararlı hizmetler sunması için bu programı başlattık. Çok kısa bir süre sonra hepiniz alanlara inerek insan hakları konusunda ve bunların korunması hususunda meslektaşlarımızı ve toplumu aydınlatacaksınız ve bu bilinci yerleştireceksiniz.
İnsan Hakları Merkezimiz ve Eğitim Merkezimizin işbirliğiyle gerçekleştirdiğimiz bu program; ulusal ve uluslararası düzeyde insan hakları mekanizmasının tanımlanması ve kullanılmasında avukatların öncü rolününün önemini ortaya koyacaktır.