TBB, SAMSUN’DAN BAŞLATTIĞI MİLLİ MÜCADELE’NİN 100. YILINI ANKARA İLE NOKTALADI

2131

TBB, Samsun’dan başlattığı Milli Mücadele’nin 100. Yılını Ankara ile noktaladı

TÜRKİYE Barolar Birliği, büyük Kurtuluş Mücadelesinin 100. Yılında 19 Mayıs 1919’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ayak bastığı Samsun’dan başlayarak, Amasya, Erzurum, Sivas ve Kastamonu’da yaptığı etkinlikleri, Atatürk’ün Ankara’ya geldiği 27 Aralık 1919’un 100. Yılında “Milli Mücadele’nin 100. Yılında İlk Günkü Heyecanla” başlıklı etkinlikle tamamladı.

TBB Av. özdemir özok Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Milli Mücadele’nin 100. Yılında İlk Günkü Heyecanla” başlıklı etkinliğe, TBB Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, TBB Yönetim ve Disiplin Kurulu üyeleri, Kastamonu Barosu Başkanı Av. özgür Demir, eski MHP Milletvekili Faruk Bal, Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Metin özaslan, Atatürk’ün Ankara’ya gelişini resmeden ünlü ressam Yaşar çallı, emekli komutanlar ile çok sayıda izleyici katıldı.

TBB Başkanı Feyzioğlu, özaslan ile TBB Başkan Yardımcısı Av. Hüseyin özbek’in açılış konuşmalarının ardından sempozyuma geçildi.

özbek’in başkanlığını yaptığı sempozyumda, Prof. Dr. İhsan Güneş “Mustafa Kemal Paşa’nın Sivas’tan Ankara’ya Yolculuğu ve TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi”, Ufuk üniversitesi öğretim üyesi Dr. Fatma Rezzan ünalp “Milli Mücadelede Türk Kadını”, İLESAM E. Başkanı Dr. Mehmet Sarıtaş “100. Yılında Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi ve Milli Mücadele” başlıklı sunumlar yaptılar. 

Sempozyumda konuşan özbek, meşruiyetini kaybeden İstanbul’un Mütareke Hükümetlerine karşı, Türk Milleti’nin, Anadolu’da meşruiyetini, emperyalizme karşı bağımsızlık mücadelesinden alan bir direnç gösterdiğini anlattı.

özbek, milli mücadelenin tamamıyla hukuk meşruiyeti kapsamında gerçekleştiğini, 19 Mayıs 1919’da, Samsun’da atılan ilk adımın önemli dönemeçleri olan Amasya Genelgesi, Erzurum ve Sivas Kongreleriyle oluşan, halka dayalı sivil örgütlülüğün, Ankara aşamasıyla adı ilan edilmemiş bir devlet kurumsallığına dönüştüğüne işaret etti.

Emperyalizme karşı mücadele ve işgalcilere karşı zaferin ardından kurulan TÜRKİYE Cumhuriyeti’nin, ulus devlet ve üniter yapı temelinde laik, çağdaş bir hukuk devleti olarak kurgulanmasının tesadüf olmayıp bilinçli bir tercihin sonucu olduğunun altını çizen özbek, TÜRKİYE Cumhuriyeti’nin, Atatürk’ün çizdiği çağdaş uygarlık yolunda, demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla işlediği, hukuka saygının esas olduğu bir devlet olma niteliğinden ayrılmasına Türk halkının izin vermeyeceğini ifade etti.

Konuşmaların ardından özbek, katılımcılara plaket takdim etti.

Daha sonra Ankara Kulübü Derneği Seymenleri bir gösteri yaparken, TBB Türk Hak Müziği Topluluğu ise Ankara türkülerinden oluşan bir konser verdi.

ETKİNLİK VİDEOLARINI GöRüNTüLEMEK İçİN TIKLAYINIZ


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle