TBB STAJYER AVUKATLAR KURGUSAL DURUŞMA YARIŞMASI’NDA FİNAL HEYECANI

2386

Sağkan: Mesleğimizin geleceğine olan güvenimizi tazeledik

TÜRKİYE Barolar Birliği (TBB) Eğitim Merkezi tarafından bu yıl 8’incisi düzenlenen TÜRKİYE Stajyer Avukatlar Kurgusal Duruşma Yarışması Finalleri dün Ankara’da start aldı.

Haziran ayında 60 baronun katılımıyla gerçekleştirilen bölge elemelerinde birinciliği alan takımların yarıştığı final programı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından TÜRKİYE Barolar Birliği Başkanı Av. R. Erinç Sağkan ile Başkan Yardımcısı ve Eğitim Merkezi Başkanı Av. Sibel Suiçmez’in konuşmalarıyla başladı.

Açılışa, finalde yarışan stajyer takımların üye oldukları baroların başkanları olarak Kocaeli Barosu Başkanı Av. Bahar Gültekin Candemir, Muğla Barosu Başkanı Av. Cumhur Uzun, Kahramanmaraş Barosu Başkanı Av. Muhammed Burak Gül, Trabzon Barosu Başkanı Av. Duygu Keleş Aydın, Eskişehir Barosu Başkanı Av. Mustafa Elagöz, Kars Barosu Başkanı Av. Fettah çapkurt, Batman Barosu Başkanı Av. Erkan Şenses ile Sakarya Barosu Başkanı Av. İlknur Ebiz Yıldız da katıldı.

“BİLGİ OLMADAN SAĞLIKLI BİR ADALETE ERİŞİM MüMKüN DEĞİL”

TBB Başkan Yardımcısı ve Eğitim Merkezi Koordinatörü Av. Sibel Suiçmez, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı temsil eden avukatların adalete erişimin gerçekleşmesindeki   rolüne dikkat çekerek, “Bilgi olmadan bu ülkede sağlıklı bir adalete erişimi sağlamamız mümkün değil” dedi.

Bu nedenle TÜRKİYE Barolar Birliği ve Baroların bilgi edinmenin etkin yolu olarak meslek içi eğitim ve staj eğitimine büyük önem verdiklerini kaydeden Suiçmez, kurgusal duruşma yarışmasının da bu eğitimin bir parçası olduğunu vurguladı. Suiçmez; “Sizler yurttaşın hak arama özgürlüğünün sesi olmaya karar veren, yarının ve yarınlarımızın avukatlarısınız. Bu salonda sizlerden yayılan müthiş bir enerjinin varlığını hissediyorum. O enerjinin beslediği mesleki dayanışmanın ruhu da bu salonun her yerine yansıyor” diye seslendiği stajyer avukatlara başarı dileklerini iletti.

“SİZLERDE MESLEĞİMİZİN GELECEĞİNE OLAN GüVENİ TAZELEDİK”

TBB Başkanı Av. R. Erinç Sağkan da stajyer avukatlara “Siz zaten hepiniz kazandınız” diye seslendiği konuşmasını şöyle sürdürdü:  

“öncelikle yargı sistemimizin içinde bulunduğu ağır sorunlara, adalete güven duygusunun bu kadar zayıflamış olmasına, mesleğimizin niteliğini ve itibarını düşürmeye yönelik politikalara rağmen;

  • Hakkı ve hukuku savunmaya, hukuk devletinin yaşama geçirilmesine hizmet vermeye karar verdiğiniz için;
  • Stajınızı daha nitelikli yapmak için çaba gösterdiğiniz ve nitelikli bir avukat olmak için emek harcadığınız, ter döktüğünüz için;
  • çalışkanlığınızla, bilginizle, medeni cesaretinizle, mesleki dayanışma ruhunuzla hepiniz kazandınız.

Ama bizler ve TÜRKİYE çok daha büyük şeyler kazandı sizlerin sayesinde. Sizlerde mesleğimizin geleceğini gördük, sizlerde mesleğimizin geleceğine olan güveni tazeledik.”

Avrupa Barolar ve Hukuk Birlikleri Konseyi (CCBE) Meslek Kurallarında yer alan “Hukukun üstünlüğüne saygı esasına dayalı olarak kurulmuş bulunan bir toplumda avukat özel bir role sahiptir” ifadesini hatırlatarak “Biz hep birlikte o rolün gereğini en etkin şekilde yerine getirmek zorundayız” diyen Sağkan şöyle devam etti:

“Aynı ifadenin devamında, ‘Bir toplumda avukatın mesleki işlevine saygı göstermek o toplumda demokrasi ve hukukun üstünlüğünün varlığı için zorunlu bir ön koşuldur’ denilmektedir. Biz mesleğimize saygı gösterilmesini sadece meslektaşlarımız için değil demokrasi için ve hukukun üstünlüğünün varlığı için, yurttaşlarımızın hak arama özgürlükleri için talep ediyoruz.”

AVUKAT BERRA BESLER’E öZEL TEŞEKKüR

Sağkan yarışmacılara başarı diledikten sonra TBB önceki Dönem Başkan Yardımcısı ve Eğitim Merkezinin kurucu başkanı Av. Berra Besler’e özel olarak teşekkür etti. Sağkan’ın sahneye davet ettiği Besler de konuşmasında stajyer avukatlara seslenerek, “sizin enerjinize, Cumhuriyet değerlerine olan bağlılığınıza ve hukuk devletine olan saygınıza ihtiyacımız var” diye konuştu.

Yarışmada görev alan jüri üyeleri ile açılışa katılan Baro Başkanlarına plaket takdiminin ardından yarışmada karşılaşacak stajyer avukat takımlarını belirlemek üzere kura çekimi gerçekleştirilerek yarışmaya geçildi.

YARGIç MASASINDA JüRİ üYELERİ OTURUYOR 

Stajyer takımların savunma ve iddia makamlarında yer aldığı yarışmada değerlendirmeyi ise yargıç masasında oturan Prof. Dr. Ali Kemal Yıldız, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Serdar Kütahya, Emekli Ceza Hakimi Mustafa Bağarkası, Doç. Dr. Devrim Aydın ve Avukat Şeref Dede’den oluşan jüri yapıyor.

Yarışma bugün sonuçlanacak.


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle