TBB ve Barolar, Avukatlık Kanunu’nda Değişiklik Öngören Teklife İlişkin Görüşlerini Meclis Adalet Komisyonu’nda Anlattı

5233

TÜRKİYE Barolar Birliği (TBB) Başkan ve yönetimi ile Baro Başkan ve temsilcilerinden oluşan heyet, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin, 13 Nisan 2022 tarihinde, TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu’nda yapılan görüşmelerine katıldı.

Teklifin kapsamlı olarak değerlendirildiği 45. Baro Başkanları toplantısında oluşan ana fikirleri Adalet Komisyonu’nda dile getirmek üzere oluşturulan heyette şu isimler yer aldı: TBB Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, Başkan Yardımcısı Av. Sibel Suiçmez, Genel Sekreter Av. Veli Küçük, Yönetim Kurulu üyesi Av. Ali Bayram, Hukuk Müşaviri Av. Seray Şenfer, Ankara Barosu Başkan Yardımcısı Av. Mahcemal Seyhan, Bilecik Barosu Başkanı Av. Halime Kahraman, çankırı Barosu Başkanı Av. Mustafa Deniz, İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, İzmir Barosu Başkanı Av. özkan Yücel, Kocaeli Barosu Başkanı Av. Bahar Gültekin Candemir, Manisa Barosu Başkanı Av. ümit Rona, Mardin Barosu Başkanı Av. İsmail Elik, Mersin Barosu Başkanı Av. Gazi özdemir, Sakarya Barosu Başkanı Av. İlknur Ebiz Yıldız, Samsun Barosu Başkanı Av. Pınar Gürsel Yıldıran, Tokat Barosu Başkanı Av. Melih Yardımcı, Yozgat Barosu Başkanı Av. Muhsin Ayanoğlu, Zonguldak Barosu Başkanı Av. Türker Kapkaç.

Komisyonda TBB’nin teklife ilişkin değerlendirmesini anlatan Birlik Başkanı Sağkan, “Kendi kanunumuz ile ilgili bu değişiklikle ilgili beklentimiz, tarafımızın görüşünün alınmasıydı. Bize sorulsaydı bu teklif buraya bu şekilde gelmezdi” dedi.

Teklifin herhangi bir işte sigortalı olarak çalışılmasının avukatlık stajına engel teşkil etmemesine yönelik ilk maddesini değerlendiren Sağkan, her yıl 15 bin kişinin avukatlık stajı yaptığını söyleyerek, “Bu düzen, sadece nicelik artışının getirdiği ekonomik kaos ve sömürüyü ifade etmiyor bize. Aynı zamanda hukuk fakültesi eğitiminin kalitesinin düşmesini ve nitelik sorununu da taşıyor” dedi.

Değişikliğin stajyer avukatların sorunlarına çözüm içermediğini kaydeden Sağkan, stajyer avukatlara kamu kaynaklarından asgari ücret tutarında ücret verilmesiyle ve nitelikli bir staj eğitimi sağlanmasıyla sorunun çözüleceğini ifade etti.

Sağkan, birden fazla baronun bulunduğu illerde her bir baro tarafından ‘adli yardım bürosu’ oluşturmasına ilişkin maddeyi eleştirirken, teklif sahiplerinin ‘Vatandaşın avukat seçme serbestisi olmalı’ sözlerine de cevap verdi.

Sağkan, “Gerek adli yardım sisteminde gerekse CMK zorunlu müdafiliğinde kurum ya da vatandaş talepte bulunur, şartları taşıması halinde baro avukat ataması kararı alır ve gönüllü avukatlar arasından robot sistem avukat atamasını gerçekleştirir. Vatandaşlar avukat seçmez, barolar eşitlik içinde avukat tahsis eder. Bu yaptığınız, vatandaşların avukat seçmesi değil; bu, vatandaşın baro seçmesidir. Bu neye tekabül edecek? Bu madde çok tehlikelidir. Yurttaşı bölme noktasına getirir” diye konuştu.

Adli yardım ve CMK ödeneklerinin aynı ilde bulunan barolar arasında nasıl dağıtılacağına ilişkin düzenleme hakkında Sağkan, “Adli yardım sisteminde baroların belli bir bütçesi var ve ‘bu bitince görevlendirme yapmıyoruz’ gibi bir uygulamaları yok. Baroların, 72 milyon lira, adli yardım ödeneğinden alacakları var. Avukatlar işlerini yapmışlar. Hala alacaklarını alamamış durumdalar. örnek olarak İstanbul Barosu 8 ay, Ankara barosu 2 yıl geriden ödemelerini yapıyor. Burada sorunun temel çözümü adli yardım ödeneğini artırmak. 1 No’lu barodan bölüp 2 No’lu baroya aktarmak değil” dedi.

Teklif bu şekilde geçtiği taktirde baroların ne kadar ödenek alacağından örnekler veren Sağkan, düzenlemenin barolar ve avukatlar arasında adaletsizlik ve eşitsizlik getirdiğini vurguladı.

Sağkan, bulundukları bölgelerdeki ekonomik farklılıklar ya da göçmenler nedeniyle farklı durumu olan il baroları olduğu gibi çok sayıda adliye bulunması ve nüfus yoğunluğu gibi dezavantajlar sebebiyle Ankara ve İstanbul’daki baroların da ödeneklerinin yetersiz kalabildiğini, ancak ödeneğin hakkaniyetli şekilde dağılımının, yasanın verdiği yetkiyle yönetmelikte değişiklik yapılarak baroların ortak iradesi ile düzenlenebileceğini belirtti.

Teklifin geneli üzerindeki görüşmeler 4 buçuk saatin sonunda tamamlandı. Komisyon, yarın (14.04.2022) 13:00'te birinci maddeden devam edecek.


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle