TBB Yönetimi, Baro Başkanlarıyla Birlikte Mersin Adliyesi Önünde Basın Açıklaması Yaptı

TÜRKİYE Barolar birliği Başkanı Av. R. Erinç Sağkan ve Genel Sekreter Av. Veli Küçük, Mersin Adliyesi önünde yapmak istedikleri açıklamaları iki kez kolluk tarafından engellenen meslektaşlarımıza destek vermek amacıyla, aynı yerde başta Mersin Barosu Başkanı Av. Gazi özdemir olmak üzere çok sayıda baro başkanı ve avukatın katılımıyla bir açıklama yaptı.
Sağkan, konuşmasının başında Bursa’da yaşanan terör saldırısını kınayarak şehit olan infaz koruma memuruna rahmet, yaralılara şifa diledi.

önünde bulunduğu adliye binasının içerisinde yurttaşlarımızın hak ve hukuk arayışı içerisinde olduğunu söyleyen Sağkan, “Şiddete uğrayan kadın, istismara uğrayan çocuk, alacağını tahsil edemeyen emekçi hepsi bu binalarda adalet arıyorlar ve yanlarında avukatları var” dedi. Sağkan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Haliyle bu arkamızda gördüğünüz bina, içerisinde çalışan emekçiler, hakimler, savcılar için nasıl iş yeriyse, en çok da avukatların iş yeridir. Emin olun o avukatları bu sistemin içerisinden çekip alırsanız, bu binalar adaletsizliği bizzat yaratan içi boş mekanlara döner. Sistemin içerisinden avukatları çıkartırsanız; o karar mekanizmasında yer alan hakimler, iddia makamında yer alan savcılar, idarenin memuru olmaktan öteye geçemezler. Dolayısıyla adaletin tesisini sağlayan kurucu unsur savunma makamıdır. Yurttaşın yanında yer alan, yurttaşın temel hak ve özgürlüklerini koruyan, onun derdini dert edinen, savunma makamının temsilcisi avukatlardır. O sebeple adliye binaları en çok da bizim iş yerimizdir. Avukatların da, baroların da, TÜRKİYE’deki hukuk sistemini ilgilendiren, anayasal temel hak ve özgürlüklerimizi ilgilendiren her konuda tüm yurttaşlarımızın olduğu gibi kamuoyunu bilgilendirmek üzere açıklama yapmaları en temel anayasal haklarıdır. Ama daha da önemlisi hak olmanın dışında bu durum, avukatların ve baroların yasadan kaynaklanan görevi ve sorumluluğudur. Bu sebeple Mersin Barosu avukatlarının gerek 24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü’nde, gerekse 18 Şubat’ta yaptığı açıklamalar, hem ifade özgürlüğü kapsamında avukatların hakkıdır, hem de yasadan kaynaklanan görevleridir.”

“BU MüDAHALE, AVUKATLARIN TEHLİKEDE OLDUĞUNUN GöSTERGESİDİR”

24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü’nde açıklama yapmak isteyen avukatlara yapılan sert müdahalenin TÜRKİYE’deki avukatların tehlikede olduğunun tek başına göstergesi olduğunu söyleyen Sağkan, “Ancak şunu da ifade etmek isterim ki; TÜRKİYE’deki avukatlar tehlikedeyse eğer aslında tehlikede olan yurttaşlardır, yurttaşların başta adil yargılanma hakkı olmak üzere temel hak ve özgürlükleridir. üzülerek ifade etmek isterim ki; her iki açıklamada da kolluğun son derece sert müdahalesi, açıkça yurttaşı yalnız bırakmaya dönük ve savunma hakkından mahrum bırakan müdahalelerdir” şeklinde konuştu.

Sağkan adliye önünde açıklama yapan avukatlara yönelik müdahalenin ve devamında avukatlar hakkında soruşturma açılmasının TÜRKİYE Barolar Birliği ve barolar tarafından kabullenilmesinin mümkün olmadığını kaydederek, “Biz, hak ve özgürlükler için mücadele eden tüm meslektaşlarımızın ne bir adım önünde ne de bir adım arkasında değiliz, tam da yanı başlarındayız. Onlarla birlikte hak ve hukuk için mücadele etmeye sonuna kadar devam edeceğiz” dedi.

MERSİN VALİSİ, CUMHURİYET BAŞSAVCISI VE ADALET KOMİSYONU BAŞKANI’NA ZİYARET

Birlik Başkanı Av. R. Erinç Sağkan ve Genel Sekreter Av. Veli Küçük, Baro Başkanı Av. Gazi özdemir’in eşliğinde bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. TBB Heyeti; Mersin Valisi Ali İhsan Su, Mersin Cumhuriyet Başsavcısı Tolgahan öztoprak ve Mersin Adalet Komisyonu Başkanı Mustafa Kahveci’yi makamlarında ayrı ayrı ziyaret etti.

Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle