TBB'DEN VAN’DA AÇLIK GREVİNE BAŞLAYAN DEPREMZEDELERE ZİYARET

6507
TBB Yönetim Kurulu Üyesi ve İnsan Hakları Merkezi Başkanı Av. İzzet Varan
Van’da Konteyner Kentte Yaşayan Depremzedelerin Sorunlarını Dinledi

Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve TBB İnsan Hakları Merkezi Başkanı Av. İzzet Varan, Van’da açlık grevine bağlayan Anadolu konteyner kent sakinlerini ziyaret ederek, sorunlarını dinledi.
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti konu alan bir panel için Van’a giden TBB İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Av. İzzet Varan, deprem sonrasında konteyner kente yerleştirilen depremzedeler ile bir araya gelerek, açlık grevinin sebeplerini ve depremzedelerin taleplerini dinledi.
23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen depremlerin ardından konteyner kente yerleştirilen depremzedelerin sözcüsü Ali Ahi, 34 gündür elektriklerin kesin olduğunu ve 26 günden bu yana seslerini duyurmak için açlık grevi yaptıklarını söyledi. Henüz kalıcı konutlara yerleştirilmemiş üç konteyner kentten birisinde yaşadıklarını ifade eden Ali Ahi, kendilerinin yaşadıkları Anadolu Konteyner Kent’te 110 civarında ailenin barındığını ve burada yaşan insanların ekonomik durumlarının deprem öncesinde de kötü olduğunu vurguladı. Ahi, “Buradaki ailelerimizin çoğu dar gelirli ve işi olmayan insanlar dolayısıyla TOKİ’nin konut edindirme koşullarını dahi kaldırabilecek insanlar değiller. Şimdi de insanlara depremden önce neredeyseniz oraya geri dönün denilerek, depremden önce zaten mağdur olan bu insanlar deprem sonrasında daha da fazla mağdur hale geliyor. Ancak gerek iktidar partisinin il başkanlığı gerekse de devlet yetkilileri bizim feryadımıza kulak tıkamış durumda” diye konuştu.

DEVLET SADECE SURİYELİ MÜLTECİLERE Mİ SOSYAL?

Depremzedelerin sorunlarını dinledikten sonra bir değerlendirme yapan Türkiye Barolar Birliği Yönetime Kurulu Üyesi ve İnsan Hakları Merkezi Başkanı Av. İzzet Varan, Türkiye Cumhuriyeti’nin Anayasasına göre bir sosyal devlet olduğunu ve bu sorunun çözümünün sosyal devlet olmanın gereği olduğunu belirterek şunları kaydetti:
“Devlet buranın elektrik sorununu çözmelidir. Yanı başımızdaki Suriyeli komşularımızın ülkemizde misafir edilebilmeleri için aylık 300 milyon dolar para harcanıyor. Yani bu rakamlar ciddi rakamlar ama eğer burada 110 ailenin sorununa çözüm bulunamıyorsa burada farklı bir düşünce yapısı var. Bir valilik buranın elektriğini suyunu kesebiliyorsa burada bir yanlışlık var demektir. Biz Türkiye Barolar Birliği adına Birlik Başkanımız Sayın Metin Feyzioğlu’nun da talimatları ile İnsan Hakları Merkezin bu sorunun bir çözümü olmasını onur sayar, gerekirse diğer sivil inisiyatifleri de harekete geçirerek sorunun Cumhurbaşkanımıza iletilmesi için de çaba sarf ederiz. Gerçekten bir devletin kendi insanı için elektriğin suyun hesabını yapmaması gerekir. Bu durum tek kelime ile ayıptır, tek kelime ile utançtır, tek kelime ile insanlık dramıdır.”
TBB insan Hakları Merkezi Başkanı Av. İzzet Varan, Van Barosu, Van-Hakkari Tabipler Odası ve bölgedeki sivil toplum kuruluşları ile irtibatlı olarak bu sorunun çözümü noktasında gayret sarf edeceklerini ifade ederek, Anadolu Konteyner kentten ayrıldı.