TÜBAKKOM BASIN AÇIKLAMASI

Şiddetin her türünün toplumumuzun her kesimine sirayet ettiği bugünlerde İstanbul Sözleşmesi’nin önemini daha iyi idrak etmekteyiz.

07/06/2022 tarihinde, Danıştay’da İstanbul Sözleşmesi ile ilgili görülen davalar sırasında Eskişehir'de bir kadın meslektaşımızın eski eşi tarafından canına kast edilmiş, meslektaşımız bu saldırıdan yaralı olarak kurtulmuştur. Yine sokaktan geçerken olayı gören ve meslektaşımıza insancıl duygularla yardım etmek isteyen bir vatandaşımız da yaralanmıştır.

Kadına karşı şiddetin bu denli süreklilik ve yaygınlık arz ettiği bir sosyal gerçeklik iken yaşanan bu şiddet sarmalını basit bir olgu olarak ele alan düşünceyi en hafif tabiri ile kınıyoruz. Şiddetin hiçbir türünü kabul etmediğimiz gibi medyada yer alan haberlerde kadına yönelik şiddeti meşrulaştırma amacıyla "yaratılan kıskançlık algısını" ve eski eş, sevgili, nişanlı gibi sıfatlar altında var edilmeye çalışıldığı eril dili kabul etmiyoruz. Bizler, hukuksuz ve fütursuz bir şekilde İstanbul Sözleşmesi’nden çekilen siyasi iktidarı, bu sözleşmeyi tüm mekanizmaları ile uygulamaya, toplumsal cinsiyet eşitliği anlamında üzerine düşen sorumlulukları ivedi olarak yerine getirmeye davet ediyoruz.

Şu bilinmelidir ki; toplumumuzda görülen bu şiddetin asli sorumlusu yine siyasi iktidardır; sokakta bu şiddet sarmalından dolayı yaralanan, hayatını kaybeden her bireyin sorumluluğu yine siyasi iktidardadır.

Bir kez daha "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" diyerek bu sözleşme ve mekanizmalarının en hızlı şekilde hukuk hayatımızın içine alınmasını talep ediyor, TüBAKKOM olarak sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna bildiriyor ve meslektaşımıza acil şifalar diliyoruz.

TÜRKİYE Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TüBAKKOM)