TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ 35. OLAĞAN GENEL KURULU SAMSUN'DA YAPILDI

6289

TÜRKİYE Barolar Birliği (TBB) 35. Olağan Genel Kurulu, 4-5 Mayıs 2019 tarihlerinde Samsun'da yapıldı.

TBB Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu'nun toplantıyı başlatmasının ardından Genel Kurul Başkanlık Divanı oluşturuldu. Divan Başkanı olarak Samsun Barosu Başkanı Av. Kerami Gürbüz seçilirken, Divan Başkanvekili olarak Düzce Barosu Başkanı Av. Azade Ay, Divan üyeleri olarak ise Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz ve Siirt Barosu Başkanı Av. Nizam Dilek seçildi.

Divanın oluşumunun ardından, Milli Mücadelenin lideri Mustafa Kemal Atatürk, tüm şehitler, gaziler ile meslek şehitleri ve yargı şehitlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.

Daha sonra kürsüye gelen Divan Kurulu Başkanı Av. Kerami Gürbüz, toplantının, Milli Mücadelenin ilk kıvılcımının çakıldığı, güneşin doğduğu, Atatürk'ün şehri Samsun'da yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

"Atatürk ve silah arkadaşlarının Samsun'a ayak basışının 100. yılında, onları ve onlarla birlikte savaşmış tüm aziz şehitlerimizi rahmetle yad ediyorum, ruhları şad olsun" diyen Gürbüz, Cahit Külebi'nin "Bir gemi yanaştı Samsun'a sabaha karşı. Selam durdu kayığı, çaparası, takası. Selam durdu tayfası" dizeleriyle başlayan şiirini okudu.

Savunmanın, savunma görevini ifa eden avukatların ve baroların, demokratik hukuk devletinin ayrılmaz bir parçası ve hatta varlık sebebi olduğunu kaydeden Gürbüz, "82 milyon vatandaşımızı hukukun üstünlüğü ve insan hakları çerçevesinde bütün farklılıklarına rağmen bir arada tutacak ve çağdaş uygarlık seviyesine taşıyacak olan demokratik hukuk devletidir" dedi.

"Hukuk, devletin temel taşı olarak konjonktüre ve günlük değişen şartlara göre esnetilmemesi ve kullanılmaması gereken bir alandır" diyen Gürbüz, şunları söyledi:

"Avukatların meselelerine neşter vuracak bir yargı reformuna ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Bununla ilgili olarak Adalet Bakanlığı'nın TÜRKİYE Barolar Birliği ve barolarla paydaş olarak yürüttüğü çalışmaları destekliyoruz ve bir an önce sonuç alınmasını bekliyoruz."

Toplumdaki şiddet sarmalına dikkat çekerek Aksaray'da menfur bir saldırı sonucu hayatını kaybeden Av. İbrahim Ergin'i anan Gürbüz, geçtiğimiz hafta Ankara'da hayatını kaybeden TBB Yönetim Kurulu üyesi Av. Sabri çepik'in kızı Dilan'a da rahmet diledi.

TBB Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu ise açış konuşmasına, Samsun'un, meşruiyetini haktan ve hukuktan alan Milli Mücadelenin başkenti olduğuna dikkat çekerek başladı.

19 Mayıs 1919'un 100. yılında, TÜRKİYE'nin 81 ilinden gelmiş avukatların burada bulunmasının çok büyük anlamı olduğunu kaydeden Feyzioğlu, "Müdafaa-i hukuktan geliyoruz. Hukukun üstünlüğünün sağlanması mücadelesinin bayrağını taşıyoruz. 100 yıldan bu yana yürüyoruz" şeklinde konuştu.

Feyzioğlu, Yönetim Kurulu üyesi Av. Sabri çepik'in, kızı Dilan'ı Ankara'da geçirdiği trafik kazasında kaybetmesi nedeniyle Genel Kurul'da bulunamadığını belirterek, "Büyük bir acı yaşıyoruz. Bir arkadaşımız eksik. Hukuka inandığı için 25 yaşında bir evladımızı toprağa verdik. Tek kusuru bu ülkede hukuk kurallarına güvenmekti… Dilan'a Allah'tan rahmet, annesine ve babasına sabır diliyorum" dedi.

Feyzioğlu daha sonra hayatını kaybeden baro başkanları, delegeler ile saldırılar sonucu görevi başında katledilen avukatları andı.

İstanbul'da darp ve işkenceye maruz kalan Avukat Sertuğ Sürenoğlu'na ilk günden beri sahip çıktıklarını ifade eden Feyzioğlu, konuyla yakından ilgilenen İstanbul Barosu Avukat Hakları Merkezi'ne özellikle teşekkür etti. Feyzioğlu, "TÜRKİYE Barolar Birliği olarak konunun en önemli gündem maddesi olmasını sağladık. Hem Avukat Sertuğ Sürenoğlu'nun ev hapsi bitecek hem de belindeki silahı 'bir düğün için bu yapılır mı' cümlesi üzerine işkence yapmak için kullananlar bunun cezasını alacak. Ve gün gelecek o işkenceciler de bir avukatın yardımından yararlanmak için çırpınacaklar" ifadelerini kullandı.

Feyzioğlu sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Samsun'da şu sözü bir kez daha size TBB Yönetim Kurulu olarak veriyorum: Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ışıklı yolunda, hukukun üstünlüğü mücadelesinde yorulmak yok, dinlenmek yok. Hedef, çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne hep birlikte çıkmak.

Bu kentten aldığımız heyecanla ortak akla, iyiye, doğruya, birliğe ulaşabileceğimize inanıyorum."

Feyzioğlu'nun açış konuşmasından sonra 2013-2017 döneminde TÜRKİYE Barolar Birliği organlarında görev alan avukatlara plaketleri takdim edildi.

Samsun Valisi, milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı, Cumhuriyet Başsavcısı, Adalet Komisyonu Başkanı ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de katıldığı toplantıda, Samsun Valisi Osman Kaymak, TBB Başkanı Feyzioğlu'na Samsun Barosu adına plaket sundu.

Feyzioğlu'nun TBB faaliyetlerine ilişkin sunumunun ardından 2017-2019 yılları çalışma raporu üzerine müzakerelere geçildi.

Toplantıda yapılan oylama sonucunda, Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu başkanlığındaki TBB Yönetimi Genel Kurul üyeleri tarafından ibra edildi.

TBB 35. Olağan Genel Kurulu, Birlik Başkanı Feyzioğlu'nun kapanış konuşması ile sona erdi.


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle