TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ 49. YAŞINDA

2968

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ 49. YAŞINDA

TÜRKİYE Barolar Birliği olarak 49 yıldır, hukukun üstünlüğü, adil yargılanma hakkı ve savunma hakkı için mücadele ediyoruz. Avukatların ve savunmanın hukuk devleti ve demokrasi için vazgeçilmez olduğunu anlatıyor; nerede ne sıkıntı varsa halkın, vatandaşın yanında yer alıyoruz.

Avukatların sorunları her geçen yıl daha da artıyor. TÜRKİYE’nin on binlerce namuslu, çalışkan, fedakâr avukatının, hâkiminin, savcısının olmasına rağmen sistemin siyasetin müdahalesine açık olması güvensizlik yaratıyor. Bu da iş takipçilerinin halkın gözünde alın teriyle görevini yapan avukatlara karşı haksız rekabetine yol açıyor.

Kürsüden siyaset yapan hâkim de istemiyoruz, siyasetin telkin ve tavsiyesine açık hâkim de istemiyoruz. Avukatlarımıza, hâkimlerimize, savcılarımıza güveniyoruz. Ancak kişisel güvence yetmiyor, sisteme güvenmek istiyoruz.

Son günlerde yaşadığımız pek çok sıkıntılı durum da güvenilir bir sistem kurmanın TÜRKİYE için bir milli birlik, beraberlik ve beka meselesi olduğunu ispatlıyor.

Taleplerimizin en önemlilerinden biri avukatlık sınavı. TÜRKİYE Barolar Birliği olarak yıllardır Bakanlıktan avukatlık stajına giriş ve staj sonunda avukatlığa kabul için sınav getirilmesini talep ediyoruz. 

Barolar eliyle yürüyen bir sosyal devlet hizmeti olan adli yardım ücretlerinin maliye tarafından çok geç yatırılması ve adil yargılama hakkının vazgeçilmezi olan, yıllarca devam eden CMK avukatlarının ücretlerinin birkaç yüz lira seviyesinde olması, bu hizmetleri avukatlar için angarya haline getiriyor.

Avukatların sorunları saymakla bitmiyor. Bakanlık ve TÜRKİYE Barolar Birliği’nin birlikte çalışarak karşılıklı anlayış içerisinde hiçbiri çözümsüz olmayan sorunlara doğru tespitlerle doğru çözümler getirmesinin mümkün olduğunu düşünüyoruz.

TÜRKİYE Barolar Birliği olarak barolarımız ve tüm meslektaşlarımızla kuruluşumuzun 49. yılını kutlarken; büyük Atatürk’ün gösterdiği çağdaş uygarlığın ışıklı yolunda kararlılıkla yürüyeceğimizi yüce Milletimize bir kez daha saygıyla duyuruyor, başta kurucularımız olmak üzere mesleğimize emeği geçen ve sonsuzluğa göçen tüm meslektaşlarımızı rahmetle anıyor, hayatta olanlara esenlikler diliyoruz.

Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu

TÜRKİYE Barolar Birliği Başkanı