TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ DEPREM BÖLGESİNDE

2223

BİRLİK BAŞKANI SAĞKAN DEPREMDEN ZARAR GöREN ELAZIĞ’DA SAHA çALIŞMALARINA DEVAM EDİYOR

Deprem felaketinin hemen ardından tüm barolarla örgütlenerek saha çalışmalarına başlayan TÜRKİYE Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, depremin 11. Gününde Elazığ Barosunu ziyaret ederek hem baş sağlığı dileklerini iletti, hem de yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Elazığ Barosu’nda basın toplantısı düzenleyen Sağkan, TÜRKİYE Barolar Birliği olarak 6 Şubat 2023 tarihli deprem felaketinin hemen ardından başlatılan ve aralıksız sürdürülen yardım faaliyetlerine ilişkin bilgi verdi:

“TBB olarak deprem felaketinin yaşandığı an itibariyle barolarımızla örgütlenerek ivedi şekilde öncelikle depremden ağır şekilde etkilenen illerimize dönük temel gıda ve barınma ihtiyaçlarının karşılanması bakımından çalışmalara başladık ve hemen başta Hatay olmak üzere, devamında Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Gaziantep ve Osmaniye illerimizi ziyaret ettik. Buradaki arama kurtarma çalışmalarında gelen yardımların dağıtımında, çok sayıda meslektaşımızın ve yurttaşlarımızın barınma ihtiyaçlarının giderilmesi bakımından deprem bölgesindeki illere transferlerin sağlanması için bir çaba içerisine girdik. Bütün barolarımızdan çok ciddi yardım kampanyası kapsamında gelen ürünlerin, temel gıdaların, çadırların, konteynerlerin meslektaşlarımıza dağıtımı, yaşam alanlarının oluşturulması gibi büyük bir çabayla bir nebze olsun yürütülen bu sisteme katkı sunmaya gayret ettik.”

SAĞKAN: VATANDAŞLARIMIZIN HUKUKİ HAKLARINI GüVENCE ALTINA ALMAK İçİN DEPREM BöLGESİNDE çALIŞIYORUZ


Sağkan, bir hukuk kurumu olarak en önemli görevlerinin vatandaşın adalete erişimi sağlamak olduğuna dikkat çekerek, yasal süreçlere ilişkin yürütülen faaliyetleri de anlattı:

“Sahadan aldığımız bilgiler doğrultusunda gerekli suç duyurularını yaparak, özellikle cezasızlık politikasının yaşanmaması bakımından bütün şüphelilerin, daha doğrusu bu yıkımdaki bütün sorumluların tespit edilmesi ve cezalandırılabilmesi bakımından, bir hukuk kurumu olarak biz de çok sayıda baromuz da üzerine düşeni yaparak gerekli savcılık suç duyurularımızı gerçekleştirdik. Bu aşamada tabi önemli olan kaçma şüphesine karşı alınması gereken tedbirlerdi. özellikle yurt dışına çıkış yasağı ve mal varlığı tedbirlerinin ivedi şekilde uygulanması yönünde talepte bulunduk. Adalet bakanlığı ile görüştük. Yasal sürelerin tamamen durdurulması yönünde bir talebimiz vardı bu süreçte çünkü deprem bölgesinde 15 bin meslektaşımız hayatını sürdürüyor ancak toplamda o bölgede aileleri yaşayan, dostları akrabaları olan on binlerce meslektaşımız var. Bu sebeple bir ay süreyle tüm ülkede yasal sürelerin durması yönünde çok ısrarcı taleplerimiz oldu. Ama maalesef bu unsur gerçekleştirilemedi. Deprem bölgesine özgü bir düzenlemeyle sınırlı kaldı. Devamında delil toplanmasına ilişkin yurttaşlarımızın da bir kaygısı var. Bu da bir gerçek, çünkü çok geniş bir alanda 100 binin üzerinde enkazdan bahsediliyor. Burada delillerin eksiksiz toplanması, tasnifi, betonlardan demirlerden numunelerin alınabilmesi, bu numunelerin delil torbalarıyla tasnif edilerek arşivlenmesi, teknik bilirkişilerin varlığı, yanlarında hukukçu bilirkişi olarak avukatların varlığı çok büyük önem taşıyor. Bunu sağlayabilirsek ancak tüm sorumluların tespiti mümkün olabilecektir. Bu sebeple gönüllü meslektaşlarımızla deprem bölgesinde delillerin kaybolmaması ve vatandaşlarımızın hukuki haklarını güvence altına almak için çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz.”

SAĞKAN: YARALARIMIZI BİRLİKTE SARACAĞIZ

Sağkan son olarak, “çok sayıda vatandaşımızı kaybettik, çok fazla yaralımız var, yaralarımızı birlikte saracağız. Tüm ulusumuzun başı sağ olsun. Bu felaketten artık gerekli dersi çıkartıp, sorumluların cezalandırılmasını sağlayıp, bir daha bu tür felaketlerin yaşanmaması için gerekli önlemleri almanın ne kadar önemli olduğunu da tekrar vurgulamak istiyorum” dedi.

Birlik Başkanı Sağkan, yardımların organize edilmesi ve ulaştırılması sürecinde çok büyük katkısı olduğunu belirterek Elazığ Barosu Başkanı ve meslektaşlara da teşekkür etti.

Sağkan, Elazığ Cumhuriyet Başsavcısı ömer Karişit’i de makamında ziyaret ederek baş sağlığı dileklerini iletti.


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle