TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ, ERZİNCAN İLİÇ'TEKİ ÇEVRE FELAKETİNİN ÖNLENMESİ İÇİN HUKUKİ MÜCADELEYİ SÜRDÜRÜYOR

2427

Erzincan İliç Çöpler Mevkiinde, mevzuata aykırı olarak işletilen ve siyanür sızıntısıyla gündeme gelen altın madeninin kapasite artışına ilişkin ÇED olumlu raporunun iptali için hukuk mücadelesi sürüyor.

Erzincan İdare Mahkemesinde görülen davanın 30 Kasım 2022 tarihinde yapılan duruşmasına Türkiye Barolar Birliği (TBB) adına Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu üyeleri Av. Ali Furkan Oğuz ve Av. Yılmaz Karaaslan katıldı.

TBB heyetinin ilk tespiti, davacıların keşif mahalline alınmadığı ve bu olay sonrasındaki reddi hakim taleplerinin de mahkemece kabul görmediği oldu.

Teknik açıdan yetersizliği nedeniyle taraf avukatlarının bile oturma imkanını bulamadığı salonda gerçekleştirilen duruşmada söz alan Av. Yılmaz Karaarslan ve Av. Ali Furkan Oğuz, insan hakları hukuku açısından dram yaşanan bölgede büyük bir çevre felaketi meydana geldiğini vurgulayarak mahkeme heyetinin bu dosyada gelecek nesillerin sağlığını ilgilendirecek bir karar vereceğine işaret etti. TBB heyeti, daha önce açılan aynı içerikteki dosyada yapılan keşfin yetersizliğinin teknik ve hukuki açıdan ortaya konduğunu hatırlatarak, bu dosyada keşif yapılmasının çok önemli hale geldiğini kaydetti.

Davaya katılma talebinde bulunan TBB heyeti duruşmanın ardından hukuk mücadelesi içerisinde yer alan meslek kuruluşlarının yaptığı ortak basın açıklamasına da katıldı. Açıklamada mahkemenin, reddi hakim talebini dikkate almayarak duruşmaya devam etmesinin usule, yasaya ve hukuka aykırı olduğu ifade edilerek ÇED olumlu raporunun iptal edilmesi gerektiği kaydedildi.


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle