TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ KADIN HUKUKU KOMİSYONU (TÜBAKKOM) MANİSA’DA TOPLANDI

8892

Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM) 13. Dönem 1. Genel Üye Toplantısı, 28.11.2015 tarihinde Manisa Anemon Otel'de gerçekleştirildi. Toplantıya, TBB Yönetim Kurulu Üyesi ve TÜBAKKOM Eşgüdüm Sorumlusu Av. Yurdagül Gündoğan ile baroların kadın ve çocuk hakları komisyonu başkanları ve üyelerinin yanı sıra Manisa Barosu Başkanı Av. Ali Arslan ile Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek de katıldı. Toplantının gündemini, kadına yönelik şiddet ve şiddetin önlenmesiyle ilgili yapılacak çalışmalar oluşturdu.

Toplantıda konuşan TBB Yönetim Kurulu Üyesi ve TÜBAKKOM Eşgüdüm Sorumlusu Av. Yurdagül Gündoğan, kadın cinayetlerinin erkek teröründen kaynaklandığını ve bu terörü besleyen etkenin ise erkek egemen iktidar anlayışı ve politikalar olduğunu söyledi. Gündoğan, “Kadın cinayetleri politiktir. Kadına karşı şiddeti engelleyici yasalar çıkarılmadığı ve uygulanmadığı için politiktir. Kadını sadece kadın olduğu için öldüren erkeğe kravat takıp düğme iliklediği için, saygın duruş indirimi yapılmasına izin verildiği için politiktir. Boşanmayı değil, öldürmeyi çare gören erkeğin eylemini haklı gördüğü için politiktir. Seçim meydanlarında kadın cinayetine kurban edilenler için Fatiha okuduğu ve okutmayı maharet saydığı ve bunu şiddetle mücadele saydığı için politiktir” dedi. Kadına karşı şiddetin ve ayrımcılığın ortadan tamamen kalkana kadar mücadelenin devam edeceğinin dile getiren Gündoğan, “Kadına karşı şiddet ve ayrımcılık toplumumuzdan ne zaman ortadan kalkarsa bizim mücadelemizde o zaman sona erecektir. İşte o zaman kadın toplumda rahat bir nefes alacaktır” diye konuştu.

Konuşmalardan sonra, Manisa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Av. Nezahat Bölge, 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği Soma Maden Faciası hakkında slayt gösterisiyle kısa bir sunum yaptı. Sunumun ardından toplantıya katılan kadın avukatlar, kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda neler yapılabileceği, yasalardaki boşluğun nasıl çözümlenebileceği konusunda görüşlerini belirtti.

Toplantı sırasında gelen Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Tahir Elçi’nin uğradığı hain saldırıda katledildiği haberi üzerine bir açıklama yapıldı. Açıklama şunlar söylendi: “Manisa’ da yaptığımız 13. Dönem 1. Genel Üye Toplantısı sırasında Diyarbakır Baro Başkanımız Sayın Tahir Elçi ve Yönetim Kurulu’nun bir basın açıklaması yaptıktan sonra Başkan’ın menfur bir saldırıya uğradığı ve saldırı sonucu öldürüldüğünü öğrenmiş bulunuyoruz. Biz TÜBAKKOM (Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu) üyesi kadın avukatlar olarak; ülke geneline yayılan her türlü şiddeti, mesleğimize ve meslektaşlarımıza yapılan saldırıları, bu saldırılara zaman ve zemin hazırlayan her tür söylemi , düşünceyi ve bunları destekleyenleri, hukukun üstünlüğünü sağlama yolunda gerekli düzenlemeleri yapmayan, ifade özgürlüğünü kullanan ve düşüncelerini ifade eden insanlarımızın tutuklanmasına, hatta katledilmesine sebep olan, göz yuman ve katılanları, düşünce ve konuşma özgürlüğünün ve yaşam hakkının yok edilmesi adına tırmandırılan her türlü terörü LANETLİYORUZ. Bizler bu baskı ve saldırıların mücadelemizi durduramayacağını, bizleri yıldırmayacağını, hukukun üstünlüğü, özgürlük ve BARIŞ sağlanana kadar mücadelemizin yükselerek devam edeceğinizi bildiriyoruz.

İki gün süren toplantının ikinci gününde, Soma'da maden kazasında hayatını kaybeden işçilerin aileleriyle söyleşi yapıldı.

Toplantının sonunda, komisyon üyeleri tarafından hazırlanan sonuç bildirgesi okundu.

Sonuç bildirgesi için tıklayınız

 
 

Fotoğraflar


Fotoğraf 1

Fotoğraf 2

Fotoğraf 3

Fotoğraf 4

Fotoğraf 5

Fotoğraf 6

Fotoğraf 7

Fotoğraf 8

Fotoğraf 9

Fotoğraf 10

Fotoğraf 11

Fotoğraf 12

Fotoğraf 13