TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ ONUR ÖDÜLÜ, TBB’NİN 50. YILINDA AVUKAT ATİLA SAV’A VERİLDİ

2882

TÜRKİYE Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu tarafından verilen “TÜRKİYE Barolar Birliği Onur ödülü”nün sahibi, TBB’nin 50. Yılında, Barolar Birliği’nin önceki başkanlarından Avukat Atilâ Sav oldu.

Barolar Birliği'nde yapılan törende, Sav’a ödülünü TBB Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu takdim etti.

Törene, TÜRKİYE Barolar Birliği Yönetim Kurulu'nun yanı sıra, avukatlar, hukukçular, medya mensupları, Sav’ın dostları ve yakınları katıldı.

Törende yaptığı konuşmada, “TBB'nin 50. yılında başladığımız yerde miyiz?” diye soran Feyzioğlu, şöyle devam etti:

“Maddi açıdan değiliz. Avukat sayısı açısından mukayese edilmeyecek bir noktadayız ama 'kalabalık olmak büyük olmak mıdır?' diye sorarsanız, sadece kalabalıksanız, sadece kalabalıksınızdır. 'Gerekli niteliklere yeterli sayıda haiz miyiz?' diye sorarsanız, orada sıkıntı vardır. Bugün 40 binin üzerinde avukat 5 yıldan az kıdemlidir. Son 6 yılda aramıza katılan avukat sayısı 50 binin üzerinde. Hiçbir meslek bu sayı artışını kaldıramaz. Meslek ahlakı açısından kaldıramaz, ekonomik açıdan kaldıramaz, disiplin açısından kaldıramaz. Hiçbir şekilde kaldıramaz. O yüzden her çözüme bir sorun yaratanlar, bu sorunun nasıl çözüleceğini de bir ara vakit bulurlarsa bize açıklarsa onu da değerlendiririz ama bugünkü haliyle eğer bir şey yapılmazsa bu meslek sürdürülemez, sürdürme imkânı yoktur.”

çözüm üretmeye çalıştıklarını söyleyen Feyzioğlu, konuşmasını şunları söyledi:

“50 yılda TBB'de o kadar çok şey yapılmış ki. Peki son 1,5 yılda, OHAL döneminde TBB'nin kapatılmak üzere olduğunu biliyor musunuz? Hatırlayanınız var mı? TÜRKİYE'de baroların kapatılmak üzere olduğunu bugün hatırlıyor musunuz? 24 Şubat'ta o büyük toplantıyı yaptığımız günün öncesinde TÜRKİYE'de tüm baroların ve TBB'nin OHAL'de parçalanmak üzere olduğunu ve bu konuda her türlü hazırlığın yapıldığını bugün hatırlıyor musunuz? ömrümüzden belki onlarca yılın gittiğini ve sırtımızda yumurta küfesi olduğu için bizim istediğimiz gibi konuşmak, istediğimiz gibi mahallemizde şov yapma imkanından yoksun olarak bu meslek içinde bu kurumları yaşatmak için mücadele ettiğimizi acaba ne kadar hatırlıyoruz. Bazen hayat önünüze bir seçim getirir. Ya şahsi menfaat ve kahramanlık için yürür, söz söylersiniz ya da kurumunuzu korumak, hizmet etmekle yükümlü olduğunuz meslektaşlarınızı daha iyi bir yaşama kavuşturmak için bir başka yolu seçmek zorunda kalırsınız. Eminim tarih doğruyu, yanlışı yazacaktır.

Fakat hiçbir dönemde sanıyorum ki üniversiteler, hukuk fakülteleri bu kadar suskun, gazeteler bu kadar haber vermekten yoksun, Anayasa Mahkemesi ve yüksek mahkemeler güvence sağlama noktasında bu kadar sıkıntılı olmamıştı. Tek dayanağımız var, halk. Umuyorum ki ideolojik bakmayan, gerçeğe gerçekçi gözlüklerle bakan halkımızın büyük çoğunluğu içinde bulunduğumuz sıkıntıyı ve çözüm için çırpındığımızı görecektir. Mahallede kahraman olmak değil, salonda kucaklaşmaktır arzumuz, köprü olmaktır niyetimiz. Bunun için de vatan söz konusuysa gerisi teferruattır.”

Feyzioğlu, daha sonra, Birliğin 50. yılını, TBB'nin kurucularından ve önceki başkanlarından Avukat Atilâ Sav'a Onur ödülü’nü takdim ederek kutlamayı daha doğru bulduklarını belirterek, Sav'a ödülünü sundu.

Sav ise, TBB'nin kuruluşu ve bugünkü durumuna ilişkin bilgi vererek, Birliğin her şeyi kendi öz kaynaklarından karşıladığını ifade etti. Sav, “Onun için birliğin öyle bazı şeylere maruz tutulması bizi çok korkutmuyor. çünkü TBB'yi yıkmaya kimsenin gücü yetmez. O zaman sanıyorum 48 baro vardı, şimdi 79 baromuz var. Bunlara kayıtlı 120 binin üzerinde avukat var. Bu avukatlarla TBB'nin daha bir 50 yıl rahatça varlığını sürdüreceğini, hukukun üstünlüğü yolunda Türk yargısı, hukukuna hizmet edeceğine eminim” dedi.

ödül töreninin ardından, TÜRKİYE Barolar Birliği Türk Halk Müziği Topluluğu tarafından TBB’nin 50. Yılı için hazırlanan konser programı, Şef Avukat Serdar Yasun yönetiminde dinleyicilere sunuldu.


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle