ULUSLARARASI KADIN VE HUKUK SEMPOZYUMU TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ'NİN EV SAHİPLİĞİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Türkiye Barolar Birliği'nin ev sahipliğinde, Gazi Üniversitesi ve TBB Kadın Hukuku Komisyonu işbirliğiyle "Uluslararası Kadın ve Hukuk Sempozyumu" gerçekleştirildi.
Sempozyumun açış konuşmalarını; TBB Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Arıcı, Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süheyla Suzan Gökalp Alıca ile Türk Metal Sendikası Genel Sekreteri Av. Taliphan Kıymaz yaptı.
Konuşmasına 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Ankara'da yapılacak olan etkinliğe gelmek üzere Bursa'dan yola çıkan ancak bindikleri otobüsün devrilmesi nedeniyle hayatlarını kaybeden Türk Metal Emekçileri; Güleydan Sezer, Elvan Mutlu, Özlem İnan, Leyla Yalçın, Fatma Hacıoğulları, Leyla Çiçek ve Meyse Keskin ile kadına yönelik şiddet sonucu kaybettiğimiz tüm emekçi kadınları anarak başlayan Feyzioğlu şunları söyledi:
Kadın hakları konusunda gelişmiş ülkelerden bile önce tüm dünyaya örnek olan, cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere kurtuluş savaşımızın kahraman kadınlarını; Kara Fatma, Nene Hatun, Nezahat Onbaşı, Şerife Bacı, Halime Çavuş, Gördesli Makbule, Adanalı Rahmiye Hanımı ve nice yiğit erenleri şükranla ve rahmetle anıyorum.
Türk kadınına hakları altın tepside verilmemiştir. Türk kadını, başka hiçbir milletin kadınının vermediği bir mücadele sonucunda, Milli Mücadele'de bu haklarını kazanmıştır. Bugün bu hakların kıymetini bilmemek, bebeğinin battaniyesini, taşıdığı cephane ıslanmasın diye mermilerin üzerine örten, silah kuşanıp milli kuv'asını kuran, cephede en önde savaşan kahraman Türk kadınlarına saygısızlıktır.
Kadın hakları ile ilgili tüm konuların uluslararası düzeyde çok önemli katılımcılarca konuşulacağı bu toplantının düzenlenmesine öncülük eden Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığı ile Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu TÜBAKKOM, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Yurdagül Gündoğan'a, Prof. Dr. Necdet Basa'ya ve özellikle Doç. Dr. Süheyla Suzan Alıca'ya, Av. Sema Aksoy ile Bilim Kurulu ve Danışma Kurulu üyelerine emekleri için teşekkür ediyorum.
8 Mart Dünya Kadınlar Gününde kadınların sorunlarını konuşuyor ve çözüm yolları arıyoruz.
Bu arada birde yeni bir hassasiyet ortaya çıkmış bazı kişilerde. Kadına karşı şiddete hayır diyoruz. Siyaset yapıyorsun diyorlar.
Kadınların cinsel istismarına hayır diyoruz. Siyaset yapıyorsun diyorlar.
Kız çocukları evlendirme adıyla sapkın kişilerin istismarına uğratılmasın diyoruz. Siyaset yapıyorsun diyorlar.
Kadın ve çocuk istismarıyla mücadele partiler ve hükümetler üstü bir meselesidir. Ancak milli bir seferberlik ilan edersek çözebiliriz.
Kadın hakları için yürüttüğümüz mücadeleden kimse rahatsız olmasın, günlük ve kişisel ikbal beklentimiz bu büyük mücadeleye karıştırmasın.
Genellikle bu toplantıları hep kadın arkadaşlarımız yapıyor. Ancak sorun erkek zihniyetinde, çözüm de bu erkek zihniyetinin değiştirilmesidir.
Ben burada artık kadınların değil erkeklerin oturup konuşmasını, kendilerini sorgulamasını bekliyorum.
Kadını, insanca yaşama hakkından koparıp; kocasına, ailesine, topluma feda eden zihniyeti ıslah etmediğimiz sürece bu konuları daha çok konuşacağımız aşikârdır.
Çünkü kadın kendisi için değil hep başkaları için nefes alsın, toplumun, kocasının, ailesinin belirlediği ve şekillendirdiği bir hayatı yaşasın isteniliyor.
Kadınların sorunları ancak onların toplumdaki konumları güçlendirilerek çözülebilir.
Kadınlar kendi potansiyellerine güvenmeli, kendilerine olan inançlarını kaybetmeden toplumun ve kendilerinin yarattıkları sınırlamaları aşarak yollarına devam etmelidirler.
Biz buradan sesleniyoruz. Kadınları kendi acizliklerinizi, yetersizliklerinizi tatmin etmek için kullanamazsınız.
Biz erkek ve kadın ayrımı olmaksızın önce insanız, onur ve haklar bakımından da eşitiz.
Hep söylediğim bir söz vardır; kadınlar başarırsa Türkiye başarır. Bunu inanarak söylüyorum… Söylemeye de devam edeceğim.
Kadınların ve Türkiye'nin başaracağı güzel günleri hep birlikte görmek ve yaşamak umuduyla; sempozyumumuza başarılar diliyor sizleri saygıyla selamlıyorum.
Açış konuşmalarının ardından konuşmacılar ve sempozyuma katılan konuklar Ata'nın huzuruna çıktı. Feyzioğlu, Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları kaydetti:
AZİZ ATAM,
İfade ettiğiniz gibi "Dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir."
Kurduğunuz Cumhuriyet, Türk vatandaşı kadınların vatandaş olarak varlık sebebi, kadın erkek hepimizin özgürlüğe açılan kapısıdır.
Türkiye Cumhuriyeti ile kadınlara sağlanan hakların korunması ve geliştirilmesi için görevimiz devam etmektedir.
Ülkemiz nüfusunun yarısını oluşturan kadınların, sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik alanlarda etkin ve yetkin olarak yer alması demokrasinin teminatıdır.
Bunun için kadına karşı her türlü ayrımcılık ve şiddete karşı mücadelemiz kararlılıkla sürmektedir.
AZİZ ATAM,
Dünya Emekçi Kadınlar Gününde manevi huzurunuzda saygı ile eğiliyor ve söz veriyoruz… Sizin gibi dinlenmemek üzere yorulmamak üzere yola çıktık. Yorulmadan yürüyeceğiz. Kadınlar başaracak, Türkiye başaracak.
Anıtkabir ziyaretinin ardından dört oturumda devam eden programın birinci gün oturum başkanlıklarını; Trabzon Barosu Başkanı Av. Sibel Suiçmez, Ankara Barosu Önceki Başkanı Av. Sema Aksoy, Sinop Barosu Başkanı Av. Hicran Kandemir, Kırşehir Barosu Barosu Başkanı Av. Mehtap Karaburçak Tuzcu, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Osmaniye Barosu Başkanı Av. Dilem Aksoy, Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gül Akyılmaz, Ankara Aile Mahkemesi Hakimi Zerrin Togay, Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şebnem Akipek, Türkiye Barolar Birliği Başkan Başdanışmanı Av. Prof. Dr. Necdet Basa, Düzce Barosu Başkanı Av. Azade Ay ve İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezinden Av. Nuriye Kadan yaptı.
Programın ikinci gün oturum başkanlıklarını ise; Bilecik Barosu Başkanı Av. Halime Aynur, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şafak Parlak Börü, Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süheyla Suzan Gökalp Alıca, Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Arıcı, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülriz Uygur, Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kılıçoğlu, Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Tuncay Senyen Kaplan, Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erzan Erzurumluoğlu, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gonca Bayraktar Durgun, Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aysel Günindi Ersöz, Demokrasi-Kadın ve Gençlik Derneği Başkanı Av. Ayşegül Dalkır Kahveci, Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadriye Bakırcı ve TRT Spikeri Sevtap Yasa yaptı.
Fotoğraflar
