ULUSLARLARASI İNSAN HAKLARI KARİKATÜR YARIŞMASI ÖDÜLLERİ

6262

ULUSLARLARASI İNSAN HAKLARI KARİKATÜR YARIŞMASI ÖDÜLLERİ
10 ARALIK İNSAN HAKLARI GÜNÜ’NDE SAHİPLERİNE VERİLDİ

Türkiye Barolar Birliği ve Karikatürcüler Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen “Uluslararası İnsan Hakları Karikatür Yarışması” ödül töreni ve sergisinin açılışı 10 Aralık 2014 İnsan Hakları Günü’nde gerçekleştirildi.

60 ülkeden 420 karikatür sanatçısının 1720 karikatür ile katıldığı yarışma sonucunda birincilik ödülüne layık görülen karikatür sanatçısı Grzegorz Szumowski’ye ödülü Macaristan Büyükelçisi Gábor Kiss tarafından verildi. İkincilik ödülüne layık görülen karikatür sanatçısı Michael Kountoursis, ödülünü Avustralya Büyükelçisi James Larsen’den aldı. Üçüncülük ödülünü kazanan karikatür sanatçısı Muhammed Şengöz ise ödülünü Avrupa Konseyi Ankara Program Ofisi Başkanı Michael Ingledow’dan aldı.

Törende bir konuşma yapan Türkiye Barolar Birliği Genel Sekreteri Av. Güneş Gürseler, “Karikatürcüler Derneği Başkanı Sayın Metin Peker ve Yönetim Kurulu üyeleri ile sizi bu sergide ağırlamaktan son derece mutluyuz. Bugün Dünya İnsan Hakları Günü. Türkiye’de insan hakları kapsamında yaşanan basın özgürlüğü sorunu çok önemli boyutlarda. Örneğin 2013 yılında 59 gazeteci tutukluydu, 2014’te şu anda cezaevlerinde 24 gazeteci, 3 imtiyaz sahibi var. Basına yönelik baskıların yanı sıra karikatür sanatçılarına yönelik baskılar da yaşanıyor. Türkiye’de Evrensel Gazetesi, Cumhuriyet Gazetesi ve sanatçı Musa Kart, Penguen Dergisi, Leman Dergisi gibi karikatür dergilerine ve karikatür sanatçılarına açılan ceza ve tazminat davaları var. Ne mutlu ki bunlardan çok büyük bölümü mahkeme karar verdiği halde Yargıtay’ın bozma kararıyla beraatle ya da tazminat davalarının reddiyle sonuçlandı. Neyse ki Türkiye’de hala yargıçlar var” diye konuştu.

Dereceye giren eser sahiplerinin ödüllerini aldığı törene; karikatür sanatçıları ve avukatların yanı sıra, Aydın Barosu Başkanı Av. Gökhan Bozkurt, Avrupa Konseyi Ankara Program Ofisi Başkanı Michael Ingledow, Avustralya Büyükelçisi James Larsen, Macaristan Büyükelçisi Gábor Kiss, İran Büyükelçiliği’nden Birinci Müsteşar Kamran Hashemi, Polonya Büyükelçiliği’nden Siyasi İşler Müsteşarı Andrzej Mojkowski, Bulgaristan Büyükelçiliği’nden Başkatip Ventsislav Hristov, Fransa Büyükelçiliği’nden Başkatip Marc Ivarra, Kongo Cumhuriyeti Büyükelçiliği’nden Başkatip Roger Mougani, Yunanistan Büyükelçiliği’nden Başkatip Despina Balkiza, Yunanistan Büyükelçiliği’nden Konsolos Dimitrios Sofos, Polonya Büyükelçiliği’nden Üçüncü Katip Piotr Drzewiecki, Fransa Büyükelçiliği’nden İdari ve Kurumsal İşbirliği Ataşesi Sabine Raczy-Bili, Meksika Büyükelçiliği’nden İşbirliği ve Kültürel İşler Ataşesi Jose Cardenas, Avrupa Konseyi Kıdemli Proje Koordinatörü Camille Gangloff, Avrupa Konseyi Ankara Program Ofisi Proje Yöneticisi Yücel Erduran ve Etiyopya Büyükelçiliği’nden misyon temsilcileri katıldı.