UNUTMADIK!

1239

Tam bir yıl önce bu saatlerde evlerimizde, yataklarımızda; sevdiklerimizin yanımızda, yan odamızda olduğunu bilmenin huzuruyla uyuyorduk. Saat 04.17’de o hiç bitmeyen 65 saniye yaşandı. 65 saniye içerisinde sevdiklerimizi, ailelerimizi, komşularımızı kaybettik. Evlerimizi, iş yerlerimizi kaybettik. Sokaklarında büyüdüğümüz şehirlerimizi, hatıralarımızı kaybettik.

Resmî kayıtlara Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olarak geçen depremin merkez üssü, kalplerimizdir. Zamanla kapanacağı söylenen yaralarımız ilk günkü gibi derin ve açık; acılarımız ilk günkü gibi taze… 6 Şubat’ta yalnızca fay hattı kırılmadı, âdeta zamanda bir kırılma yaşandı ve artık her birimiz başka, farklı bir hayatı yaşıyoruz.

Yaşananların dehşetini anlatmak için sayıların büyüklüğüne sığınmak istemiyoruz. Resmî açıklamalara göre aralarında 122 meslektaşımızın da olduğu 50 binin üzerinde yurttaşımız hayatını kaybetti, 100 binin üzerinde yaralımız var demek istemiyoruz. Çünkü sevdiklerimizin istatistiklerini tutmak değil, isimlerini ve hatıralarını yaşatmak istiyoruz. İnsanlarımız şehirlerinde tekrar insan onuruna yaraşır yaşam standartlarına kavuşsun istiyoruz. Sorumluların tamamı yargı önünde hesap versin, bu acılar bir daha yaşanmasın istiyoruz. Yakınları aradan geçen bir seneye rağmen bulunamayan ailelerin sesi duyulsun, en azından bir mezar yerine sahip olsunlar istiyoruz. Kaybedilen uzuvların, bir ömür boyu taşınacak yaraların üzerinin ortalamaya yuvarlanmış bir sayıyla kapatılmasını istemiyoruz. Kaybettiğimiz canlarımızın hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz.

İnsanın en büyük eksikliklerinden birinin; hafızasının yetersizliği, unutkanlığı olduğu söylenir. 6 Şubat’tan beri belki çok eksildik ama en büyük eksikliğimiz olan unutkanlıkla malûl olmadık.

Unutmadık!

HATAY BAROSU

Av. Abdullah Doğruyol, Av. Abdullah Selim İnce, Av. Ahmet Beyazgül, Av. Alev Safa Yapar, Av. Ali Asaf Bilgin, Av. Ali Genç, Av. Ali Şener, Av. Ayfer Çift, Av. Ayşe Jale Bayındır, Av. Batuhan Dinç, Av. Batuhan Zambak, Av. Bensu Tekirdağ, Av. Bestami Uğur Alkan, Av. Beyza Beşkardeş, Av. Büşra Ekmen, Av. Cansu Durdu, Av. Cansu Tekirdağ, Av. Ceylan Gülkan Özdemir, Av. Ece Köseoğlu, Av. Emine Çağatay, Av. Esra Bilkay, Av. Fatih Başeğmez, Av. Filiz Miraç Karaca, Av. Gülsüm Kocacık, Av. Hasan Şen, Av. Hatice Can, Av. Hatice Güldem Çelik, Av. Hatice Rana Salih, Av. Hayrettin Neşeli, Av. İlke Ceren Atılğan, Av. İlkin Emir, Av. Kamile Vural Kaplan, Av. Kemal Fatih Özdemir, Av. Mehmet Atahan, Av. Mehmet Burak Genco, Av. Mehmet Sabri Mursaloğlu, Av. Melahat Yılmazlar, Av. Muhammet Yasin Bal, Av. Mustafa Çağan, Av. Nazım Fırat Bayındır, Av. Nebil Aslan, Av. Nihal Berber, Av. Niyazi Aslan, Av. Ozan Emre Bankir, Av. Pınar Havare, Av. Reyhan Babuç Ahrazoğlu, Av. Sabahat Tokdemir, Av. Sevcan Dulda, Av. Suat Balcı, Av. Şeyda Temizkan, Av.Tuba Çağatay, Av. Uğur Alaz Genç, Av. Vefik Çelik, Av. Yusuf Sarıoğlu, Stj. Av. Bülent Şener, Stj. Av.Diler Denizoğlu, Stj. Av. Hayriye Gamze Ulaş, Stj. Av. Mahmut Harmancı, Stj. Av.Mehmet Araz

KAHRAMANMARAŞ BAROSU    

Av. Ahmet Can Zabun, Av. Ahmet Kalkan, Av. Anıl Emre Kaya, Av. Ayyüce Sayar, Av. Berna Şeker, Av. Buket Vicdan, Av. Denizcan Tepebaşılı, Av. Elife Şerefoğlu, Av. Emin Köşoğlu, Av. Ertuğrul Akküncü, Av. Hülya Bozdoğan, Av. İncinur Donbaloğlu, Av. Kenan Belkıran, Av. Kudret Katmış, Av. Mehmet Emin Mazı, Av. Merve Aytemiz, Av. Merve Kürklü, Av. Mustafa Kerem Türkmener, Av. Mustafa Torun, Av. Nesibe Kaya Zabun, Av. Ömer Sinan Gürsoy, Av. Sündüz Anlı, Av. Şerife Merih İzgi, Av. Şeymanur Armağan Gürsoy, Av. Şule Gemci, Av. Yavuz Büyükçapar, Av. Yunus Emre Kazancı, Av. Zeki Yenitürk, Stj. Av.Azra Kamış, Stj. Av.Enes Çalışkan

ADIYAMAN BAROSU

Av. Betül Temel, Av. Elif Fırat, Av. Hilal Korkmaz, Av. Hüseyin Oğuzhan Kılınç, Av. Mehmet Nedim Taylan, Av. Merve Malgır, Av. Hasan Beşir Konukçu, Stj. Av. Melek Bozbayır, Stj. Av. Dilan Aktoprak, Stj. Av. Abuzer Eren, Stj. Av. Dilan Çetin, Stj. Av. Şükrü Çoşkun, Stj. Av. Fatih Sarıgül

GAZİANTEP BAROSU

Av. Ayşe Yıldırım, Av. Esra Şule Korkmaz (Eskiüyesi), Av. Musa Özpolat, Av. Serdar Türk, Av. Yekbun Çirkin, Stj. Av. Ahmet Doğan

DİYARBAKIR BAROSU

Av. Baver Karakoyun, Av. Serhan Özdemir, Stj. Av. Yusuf Can Bayancuk

OSMANİYE BAROSU

Av. Kubilayhan Kambur, Av. Mehmet Kağan Gürbüz

ADANA BAROSU

Av. Tarık Burak Taştekin, Av. Uğur Uçurum, Av. Zeliha Esin Atmaca, Stj. Av. Ömre Öz

MALATYA BAROSU

Av. Işılay Koyun, Av. Mustafa Aydın, Stj. Av. Ali Mert İnce

ANTALYA BAROSU

Av. Seden Gül Kılınç, (Kahramanmaraş'ta vefat etti)

MERSİN BAROSU

Stj. Av. Kubilay Han Çomruk (Kahramanmaraş'ta vefat etti)

ULAŞILAMAYANLAR

Adıyaman Barosu: Av. Halil Aktoprak,

Ankara Barosu: Av. Tamer Pekalp   (Hatay'da kayıp)

unutmadık.

Sevdiklerimizin sesleri, çığlıkları yıkıntıların arasından yükselirken enkazların başında yaşadığımız çaresizliği unutmadık.

Arama kurtarma çalışmalarında, yardım malzemelerinin ulaştırılmasında yaşananları unutmadık.

Ama dayanışmayı da unutmadık.

Enkazları, tırnaklarıyla kazımak için koşup gelenleri; dişinden tırnağından artırdığını paylaşanları unutmadık.

Kendileri ve aileleri de deprem felaketinden etkilenmişken meslektaşlarının ve yurttaşların yaralarını sarmaya koşan Barolarımızı, tüm kaynakları ve kapasiteleriyle varlıklarını hep hissettiren 81 ilimizin Baro Başkanlarını, yöneticilerimizi, meslektaşlarımızı, Baro emekçilerimizi unutmadık.

İlk günden itibaren, Türkiye’nin dört bir yanından deprem bölgesine gelen, bir işin ucundan tutmaya çalışan yurttaşlarımızı unutmadık.

Büyük bir organizasyon gerçekleştirip, bizleri yalnız bırakmamak ve adaletin gerçekleşmesini sağlamak için nöbetleşe görev almak üzere Türkiye’nin hemen hemen bütün barolarından gelen yüzlerce avukat meslektaşımızı unutmadık.

Düzenlenen yardım kampanyalarını, 5 Mart 2023 Pazar günü gerçekleştirilen #Büyük Avukat Dayanışması kampanyasını unutmadık. Barınma ihtiyacı olan meslektaşlarımızı, aileleriyle birlikte evlerinde misafir eden meslektaşlarımızı unutmadık.

Yurttaşların adalete erişimlerini sağlamak üzere konteynır ve çadırlardaki adli yardım bürolarında fedakarca görev alan meslektaşlarımızı unutmadık.

Şimdi, depremin birinci yıl dönümünde, yaşanan acıları en derinden hissederken, bu acıların bir nebze olsun giderilebilmesi ve tekrar yaşanmaması için;

Deprem yargılamalarında tüm sorumluların ortaya çıkarılmasını ve en ağır yaptırımların uygulanmasını istiyoruz. Yakınlarını hala bulamayan ailelerin sesi duyulsun istiyoruz. Enkazların insan sağlığına zarar verilmeden, atıklarının çevreye ve doğaya zarar verilmeden tasfiyesini istiyoruz. Yeniden inşa edilecek şehirlerimizin, hatıralarımıza saygı duyularak, tarihî ve kültürel dokuya uyularak kurulmasını istiyoruz. Bütün bunlar yapılırken yurttaşların, Baroların, meslek örgütlerinin ve sivil toplum kuruluşlarının da içerisinde yer aldığı büyük bir demokratik katılım imkânı sağlanmasını istiyoruz. Yapılacak konutların bir rant dağıtımı mekanizmasına kurban edilmemesini, faaliyetlerin, barınma hakkını esas alan bir yaklaşımla gerçekleştirilmesini istiyoruz. Deprem felaketinden etkilenen yurttaşların mağduriyetleri daha fazla artırılmadan, tazmini mümkün olan tüm zararlarının giderilmesini istiyoruz.

Bir yıldır nasıl inatla, inançla ve birbirimize umut vererek dayanışma gösterdiysek, taleplerimizin de aynı şekilde hep birlikte takipçisi olacağız. Ne kadar uzun sürerse sürsün; adalet sağlanana ve şehirlerimiz yeniden inşa edilene kadar buradayız, hep birlikteyiz!