VII. STAJYER AVUKATLAR KURULTAYI

8245

VII. STAJYER AVUKATLAR KURULTAYI KAHRAMANMARAŞ BAROSU’NUN EV SAHİPLİĞİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Türkiye VII. Stajyer Avukatlar Kurultayı 29-30 Kasım 2014 tarihlerinde Kahramanmaraş Barosu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Başkan Yardımcısı Av. Berra Besler, Yönetim Kurulu Üyesi Av. Yurdagül Gündoğan, Başkan Başdanışmanı Av. Zafer Köken’in ile Bursa, Balıkesir, Hatay, Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Malatya baro başkanları, Adana Barosu Başkan Yardımcısı, Manisa, Muğla, Isparta, Sakarya, İzmir barolarının yönetim kurulu üyelerinin katıldığı kurultaya; Bursa, Bitlis, Kastamonu, Mersin, Manisa, Erzincan, Muğla, Isparta, Sakarya, Kayseri, Aydın, Antalya, Adana, Kocaeli, Ankara, Tekirdağ, Kilis, Konya, Batman, Balıkesir, İstanbul, Giresun, Osmaniye, Aksaray, Hatay, Gaziantep, Çanakkale, Afyon, Sivas, Trabzon, Van, Uşak, Samsun, İzmir ve Denizli barolarından avukatlar ve stajyer avukatlar katıldı.

Kurultayın açılışında konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu avukatların sorunlarına dikkat çekti. Feyzioğlu, ‘avukat ne zaman değerlidir?’ sözüne şöyle açıklık getirdi: “Avukat dosyasında aldığı işten fark yaratma imkânına, gücüne ve yeterliliğine sahipse değerlidir. Arz talep dengeleri avukat mesleği içinde aynen geçerlidir. Avukat arzı talebin çok ama çok üstünde olduğu zaman kuşkusuz değeri azalır. Demek ki arz talep dengesi optimumda tutulduğunda avukat değerlidir.”

Konuşmasında avukatlık mesleğinin önemine işaret eden Feyzioğlu, şunları kaydetti: "Bir ülkenin vatandaşları 'bu ülkede işini görmek için adamın olacak' cümlesini sarf ediyorsa ve bu ülkenin her kademesindeki yöneticileri bunun doğru olduğunu her cümleleriyle, her yaptıklarıyla ispatlamak için birbiriyle yarışıyorsa 76 milyon potansiyel müvekkil, dosyasından emeğini sakınmayacak, bilgi birikimiyle donanmış avukat yerine zamanın muteber iş takipçilerinin peşine düşer. Ondan sonrada döner kendi kendimize adliye kafeteryalarında 'biz niye ay sonunu getiremiyoruz artık', 'niye gelirimiz düşüyor' diye sormaya, bir kısmımız da baro bize yardım etsin demeye başlarız. Baroların alt katlarında darphaneleri yoktur. Baroların görevi hukukun üstünlüğünü temin etmektir. Bunun için mücadele etmektir, bunu milyonlara anlatabilmektir."

Feyzioğlu, Türkiye'de avukat sayısının 85 bin, stajyer avukat sayısının da 5 bin olduğunu belirterek, bunlar için meslek siyaseti yaptıklarını söyledi. Hukukun üstünlüğü siyaseti yaptığının altını çizen Feyzioğlu, "Popülist siyaset yapan dışarıda çocuğunu sınavsız avukatlığa hazırlayan 2 milyon seçmen varken içeride 4-5 bin avukatın haberdar olduğu bir staja giriş değerlendirmesi için bu kadar uğraşmaz. Bunun adı siyasetse meslek siyaseti yapıyoruz. Çünkü milyonların bu noktada ne dediği değil milyonların menfaatinin ne olduğu önemlidir" ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş Barosu Başkanı Av. Vahit Bağcı ise avukatlık mesleğine adım atacak meslektaşlarının staj dönemi boyunca yaşadıkları sorunları çözüme kavuşturmak ve bu çözümlerin hayata geçirilmesi için kendilerine düşeni yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Stajyer avukatların sunumlarıyla devam eden ve iki gün süren kurultay sonunda bir sonuç bildirgesi hazırlandı.

SONUÇ BİLDİRGESİ İÇİN TIKLAYINIZ