YARGININ ÜÇ KURUCU UNSURUNDAN SİVAS’TA TARİHİ BULUŞMA

2801

Yargının üç kurucu unsuru ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Sivas Kongresi'nin 100. Yılında Sivas'ta Avukatlar Günü’nde buluştu.

5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla Sivas’ta tarihi bir buluşma gerçekleşti. Törene Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca, TÜRKİYE Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Sivas ve Kayseri Barosu Başkanları, TBB Yönetim Kurulu üyeleri ve çok sayıda avukat katıldı.

Feyzioğlu, konuşmasında, “Böyle önemli bir birlikteliğin milli mücadelenin temel taşlarından olan, ülkenin kurtulması ve Cumhuriyetin kurulmasında en önemli duraklardan birisi olan Sivas'ta yapılması son derece anlamlıdır” dedi. Feyzioğlu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, milli mücadele kahramanları, terörle mücadelede şehit düşen kahramanları ve edebiyete göç etmiş tüm meslektaşlarını rahmetle andı.

TÜRKİYE’NİN KAPSAMLI YARGI REFORMUNA İHTİYACI VARDIR

Feyzioğlu, şunları söyledi:

“Avukatın hakkının ihlal edildiği yerde aslında ihlal edilen vatandaşın hakkıdır. Bağımsız ve etkin savunma yargının bağımsızlığının ve güvenilirliğinin de teminatıdır. Avukatların pek çok sorunu vardır. Bu sorunların çözülmesi, topyekün yargının daha güvenilir ve daha etkin olmasına büyük katkı sağlayacaktır. ülkemizin artık tahammülü imkansız hale gelmiş sorunlarını da çözecek kapsamlı bir yargı reformuna ihtiyacı vardır. Böylece 82 milyon vatandaşımızı hukuk ve adalet paydasında buluşturmak, yargının güvenilirliğine ve etkinliğine güvenen yerli ve yabancı yatırımcının TÜRKİYE'ye yatırım yapmasını sağlamak, iş ve istihdam üretmek, toplumsal refahı arttırmak mümkün olabilecektir.

MUHAKKAK SURETTE VE BİR AN öNCE SINAV GETİRİLMELİDİR

Adil yargılamanın dolayısıyla haklı ile haksızın birbirinden ayrılabilmesinin güvencesi olan avukatın sorunları çözülmezse bilinmelidir ki vatandaşlarımızın da temel sorunları çözümsüz kalacaktır. Muhakkak surette ve bir an önce hukuk alanındaki mesleklere girişte hukuk fakültesi mezuniyeti sonrası bir baraj sınavı getirilmelidir. Hukuk fakültelerinin kontenjanları düşürülmeli, eğitim-öğretim kaliteleri arttırılmalıdır. Avukatların meslek alanına yönelik ve öncelikle vatandaşı mağdur eden tecavüzler önlenmelidir. Uyuşmazlıkları asgariye indirmek ve davaların açılmasını koruyucu avukatlık modeli ile önlemek adına avukatın katılımı ile yapılması zorunlu olan alanlar genişletilmelidir. özellikle ekonomik anlamda dezavantajlı vatandaş gruplarının adalete erişimini kolaylaştırabilmek adına çok sayıda avukatlık hizmet kaleminde önemli bir KDV indirimine gidilmelidir.

AVUKATLARA DA YEŞİL PASAPORT VERİLMELİDİR

Yargının 3 kurucu unsurunun eşitliğinin sembolik anlamda da olsa etkili şekilde sergilemesi açısından belirli bir kıdemin üzerindeki avukatlara yeşil pasaport tıpkı hakim ve savcılar gibi sağlanmalıdır. Yargıtay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Adalet Bakanı ve savunmayı temsilen bizlerin en üst düzeyde 5 Nisan kutlamasına birlikte katılım sağlaması, 3 kurucu unsurun eşitliğinin benimsenmesi, sorunların çözümü noktasında siyasi iradenin varlığı ve iyi niyetli bir diyalog ortamının her sorunun çözümünde en etkili yol olduğunun gösterilmesi açısından önemlidir.”

Feyzioğlu, katılımları sebebiyle Adalet Bakanı, Yargıtay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Sivas Barosu Başkanı başta olmak üzere meslektaşlarına teşekkür etti ve avukatlar gününü kutladı.

NİHAİ ŞEKLİNİ ALMAK üZERE

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de yargı reformu strateji belgesinde avukatların mesleki faaliyetlerine yönelik pek çok reform düzenlemesi yapıldığını, ilgili herkesle yoğun bir grupla istişare ile hazırlanan strateji belgesinin nihai şeklini almak üzere olduğunu, belli kıdemin üzerindeki avukatların yeşil pasaport sorununu ve avukatlık hizmetinde KDV indirimini Sayın Cumhurbaşkanına intikal ettirdiğini, gerekli çalışmaları yaparak Sayın Cumhurbaşkanının takdirine bırakıldığını dile getirdi.


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle