Ziyaret

3691

Yeni Zelanda'nın Ankara Büyükelçisi Jonathan Curr, 10 Ekim 2016 tarihinde Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu'nu ziyaret etti. Yeni Zelanda Büyükelçiliği Müsteşarı Ed Mc Isaac'ın da eşlik ettiği ziyarette TBB Genel Sekreteri Av. İ. Güneş Gürseler, TBB Genel Sekreter Yardımcısı Av. Musa Toprak ve TBB Uluslararası İlişkiler ve AB Merkezi Müdür Murat Yalkın da hazır bulundu.

Türkiye'nin hukuk gündemine ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı ziyarette, özellikle 15 Temmuz kanlı darbe girişimi ve sonrasında yaşanılan süreç hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Türkiye'nin 15 Temmuz gecesi henüz uluslararası alanda yeterince algılanmayan büyük bir tehlikenin eşiğinden döndüğünü vurgulayan Feyzioğlu, bundan sonra FETÖ'nün devlet yapısından ayıklanması sürecine geçildiği söyledi. Bu süreçte öncelikle yargının tarafsızlığının ve bağımsızlığının sağlanması gerektiğini belirten Feyzioğlu, yargının politik yapılanmalar ile bağının olması durumunda Gülen Cemaati gibi yapıların ele geçirmesine açık olacağı değerlendirmesinde bulundu. Feyzioğlu, yargının bağımsızlığının sağlanması için de öncelikle Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun ayrılması, hükümetin buradaki etkisinin sonlandırılması, Adalet Bakanlığı Müsteşarının kurul üyeliğine son verilmesi ve seçim sisteminin yeniden ele alınarak şeffaf bir yapıya kavuşturulmasının zorunlu olduğunu ifade etti.

Görüşme sonrasında Büyükelçi Curr, Gülen yapılanmasının hedefleri ve çalışmalarının kendisi için ilk defa anlam kazandığını ifade ederek Feyzioğlu'na değerlendirmeleri için teşekkür etti.