“Uzlaştırıcı Eğitimi” Konusunda İşbirliği Protokolü

11718

Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Adalet Akademisi ve Hacettepe Üniversitesi “Uzlaştırıcı Eğitimi” Konusunda İşbirliği Protokolü İmzaladı.

Protokolün imza törenine Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av.V.Ahsen Coşar, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.A.Murat Tuncer, Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Hüseyin Yıldırım, Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Av.Talay Şenol, Sayman Av.Sitare Sağsen, Hatay Barosu Başkanı Av.Sinan Akgül, Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Çağlar Özel , Türkiye Adalet Akademisi Başkan Yardımcıları, Hacettepe Üniversitesi akademisyenleri katıldılar.

İmzalanan protokol ile 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 253.maddesiyle diğer kanunlarda uzlaşma kapsamında olduğu belirtilen suçlar bakımından şüpheli veya sanık ile mağdur veya suçtan zarar gören gerçek kişi veya özel hukuk tüzel kişisi arasında uzlaştırma işlemlerini yapmak üzere uzlaştırmacı olarak görevlendirilecek kişilerin eğitimi konusunda işbirliği yapılması, bu amaçla teorik ve uygulamalı eğitim verilmesi amaçlanmaktadır.

Törende bir konuşma yapan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. V. Ahsen Coşar şunları söyledi: “Hacettepe Üniversitemizin değerli Rektörü, Türkiye Adalet Akademisi’nin Değerli Başkanı, Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin değerli Dekanı, Türkiye Barolar Birliği’nin değerli Başkan Yardımcısı, Saymanı, Hatay Barosu’nun değerli Başkanı, hem Hacettepe Üniversitesi’nin değerli akademisyenleri, hem Adalet Akademisi’nin değerli başkan yardımcıları sizi Türkiye Barolar Birliği adına, kendi adıma sevgi ve saygıyla selamlıyor, hepinize hoş geldiniz diyorum.

Bugün tarihi bir gün. Üç güzide kuruluş Adalet Akademimiz, Hacettepe Üniversitemiz ve Türkiye Barolar Birliği bir ortak çalışma yürütmek amacıyla protokol imzalayacak. Protokolün konusu, konusu uzlaştırıcı eğitimi. Uzlaştırıcı eğitimiyle ilgili olarak işbirliği yapacağız. Bu ilişkinin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi ve meyvelerini verebilmesi için Akademimize ihtiyaç var, akademisyenlerimize, değerli bilim adamlarına ihtiyacımız var, avukatlara ihtiyacımız var.

Protokolün amacı da, Ceza Muhakemesi Kanunu’ndaki Uzlaştırıcı Kurumu’nun sağlıklı bir şekilde yürütülmesine yönelik. Birlikte uzlaştırıcı eğitimi yapacağız. Bu eğitim; hakimleri, savcıları kapsadığı kadar avukatları da kapsayacak. Bizim dileğimiz bu protokolün işlemesi ve bu eğitimden geçmek suretiyle sertifika alacak avukat arkadaşlarımızın uzlaştırma sürecinde faydalı olmalarını ve onların uzlaştırıcı olarak görev yapmalarını sağlamaktır. Bu işbirliğinin iyi sonuçlar vereceğine inanıyorum. Hayırlı uğurlu olmasını, iyi sonuçlar doğurmasını diliyorum.

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Murat Tuncer de törende şunları söyledi: “Bizim görevimiz üniversite olarak toplumun ihtiyaçlarına cevap verebilmek. O yüzden görevimizi yaptığımıza inanıyorum. Sayın Dekanımızın da bu konuda ön ayak olmasına, çok büyük desteklerine teşekkür ediyorum. Biz üniversite olarak her türlü desteğe varız. Hukuk sistemine yapılacak her katkıyı çok önemsiyoruz. Öncelikle bir üniversite rektörü olarak, bir akademisyen olarak, ama hepsinden önemlisi bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak hukuk sisteminin işlediği bir ülkede yaşamak isterim.

Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Hüseyin Yıldırım da şu konuşmayı yaptı: “Ben hiç bu kadar heyecanlanmamıştım. Türkiye Adalet Akademisi olarak 50’nin üzerinde ulusal ve uluslararası kuruluşlarla protokollerimiz var. O protokoller imzalanırken ayrıca şu açıklamada bulundum: Türkiye Adalet Akademisi’nde hiçbir protokol rafta kalmaz. Burada bunu söylemeyeceğim çünkü biliyorum ki Türkiye Barolar Birliği Başkanımız bunu rafta bırakmayacak. Sayın Rektörümüz de öyle. İkinci heyecanlandığım husus, yargının kurucu ve asli unsuru olan savunmanın temsilcisi olan Barolar Birliği ve Türkiye’nin ve Ankara’nın en güzide üniversitesi olan Hacettepe ile bir protokol imzalamak. Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi bu sene eğitim öğretime başladı. Hayırlı uğurlu olsun. Yine üçümüz Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin açılış programına katıldık ve bu sevincimizi orada da paylaştık. Kısa bir süre sonra böyle bir protokolle işbirliğine dönüşmesi de bana ayrıca bir heyecan ve gurur verdi. Umarım örnek bir işbirliği gerçekleşir. Hayırlı olmasını, Türk yargısı adına, alternatif uyuşmazlık çözüm yollarının da etkin bir şekilde uygulanabileceğini gösterecek bir harekete vesile olmasını diliyorum.

Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Av. Talay Şenol da konuşmasında şunları söyledi: “Heyecan verici. Yargının kurucu ama aynı zamanda asli unsuru olan avukatlar bu sorumlulukların bilincindedirler. Yargının toplam kalitesinin yükseltilmesi, asıl unsur olan avukatlık toplam kalitesini de yükseltmekle mümkün olacaktır. Bu tür mekanizmalar iş yükü altında ezilen ve hukukun toplumsal barışa hizmetini bir nebze engelleyen bu durumu ortadan kaldıracak. Bu tür uzlaşmalar ve arabuluculuklar, sadece ihtilaf çözen değil, o kişiler arasında barışı sağlayan ve dolaylı olarak da bu toplumdaki barışa hizmet eden mekanizmalardır. Bugüne kadar bir uzlaşma kültürü ve uygulaması Türkiye’de istediğimiz ölçüde olmadı. İnşallah bu sayede bu protokolün uygulamaya geçmesinden sonra bu konuda daha başarılı sonuçlar alırız.

Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çağlar Özel de şunları söyledi: “Biz genç bir hukuk fakültesiyiz ama arkamızda çok büyük bir geleneği olan köklü bir üniversitenin temsilcisi olarak buradayım. Aynı zamanda Barolar Birliği ve Adalet Akademisi ile işbirliği yapmak bizim için çok gurur verici. İnşallah gelecekte de bu işbirliğini devam ettireceğiz.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. V. Ahsen Coşar’ın, işbirliği protokolünün imzalanması için işin mutfağında çalışarak önemli katkıda bulunanlara ve özellikle değerli akademisyen Alper Bulur’a, Av.Seçkin Arıkan’a teşekkür etmesinin ardından protokol imzalandı.


İşbirliği Protokolü İçin Tıklayınız