AVUKATLIK ONURU İŞKENCEYİ YENECEK. İŞKENCECİLER YARGIYA HESAP VERECEK

2263

Muğla Barosu avukatlarından meslektaşımız Av. Sertuğ Sürenoğlu'nun 13 Nisan 2019’da çırağan Sarayı’nda gerçekleşen bir düğün sırasında Cumhurbaşkanlığı koruma polisleri tarafından uğradığı işkence ile ilgili olarak olayın öğrenildiği  ilk andan itibaren insanlık ve avukatlık onurunun korunması ve işkencecilerden hesap sorulması   için meslektaşının yanında olan TÜRKİYE Barolar Birliği Avukat Hakları Merkezi ile olayın başından beri meslektaşımızın yanında bulunan Barolarımızın ve avukatların yürüttüğü mücadele neticesinde nihayet İstanbul Bölge İdare Mahkemesinin verdiği kararla polislerin yargılanması yolu açılarak Türk avukatları işkenceye karşı mücadeleyi ileri bir aşamaya taşımayı başarmıştır.

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Kararı için tıklayınız

Olay ile ilgili tüm başvuruların yapılması ile itirazların gerçekleştirilmesi sürecini TBB Başkanı Av. Metin Feyzioğlu ve TBB vekilleri ile birlikte yürüten TBB Avukat Hakları Merkezi, öncelikle Cumhurbaşkanına hakeretten dolayı hakkında ev hapsi uygulanan Av. Sertuğ Sürenoğlu'nun ev hapsinin sona erdirilmesi ve hakkındaki suçlamanın kaldırılması konusunda Barolarımız ve avukatlarla birlikte mücadele etmiş ve ev hapsinin kaldırılmasına ve hakkındaki suçlamalardan vazgeçilmesine yönelik kararın alınmasını sağlayarak meslektaşımızı özgürlüğüne kavuşturmuştur.
Meslektaşımız Av. Sertuğ  Sürenoğlu'nun uğradığı işkencenin sorumlularının gereken cezayı almaları için mücadele yürütme kararlılığında olan TBB, tüm süreci etkin şekilde yürüterek konuyla ilgili tüm gelişmeleri Barolarımız ve mesleki kamuoyumuzla sürekli paylaşmıştır.
TBB'nin sürece ilişkin bilgilendirme açıklamaları için aşağıdaki linklere tıklayınız.

Avukata İşkenceye TBB ve Barolardan Ortak Bildirge
https://www.barobirlik.org.tr/Haberler/avukata-iskenceye-tbb-ve-barolardan-ortak-bildirge-80617

Duyuru No:2019/41 Konu: 13 Nisan 2019 Tarihinde İstanbul’da Darp Edilen Muğla Barosu üyesi Av. Sertuğ Sürenoğlu İle İlgili Birliğimiz Tarafından Yapılan Adli ve İdari Başvurular Hakkında Bilgilendirme.
https://www.barobirlik.org.tr/Haberler/duyuru-201941-80715

TBB 35. Olağan Genel Kurulunun Konu Hakkında Bilgilendirilmesi
https://www.barobirlik.org.tr/Haberler/turkiye-barolar-birligi-35-olagan-genel-kurulu-samsunda-yapildi-80645

TBB'den İşkence Gören Avukat İçin Cumhuriyet Başsavcılığına İkinci Dilekçe
https://www.barobirlik.org.tr/Haberler/tbbden-iskence-goren-avukat-icin-cumhuriyet-bassavciligina-ikinci-dilekce-80631

Ayrıca sürecin takibi konusunda TBB YK üyesi ve TBB AHM Başkanı Av. Gültekin Uzunalioğlu, TBB YK üyesi Av. Filiz Saraç, TBB AHM Genel Sekreteri Av. Ramazan çakmakcı ve TBB AHM YK üyesi Av. Hüseyin Köprülü TBB Yönetim Kurulu Kararı ile TBB'ni temsil ile yetkilendirilmişlerdir.

Mücadeleyi işkenceciler ceza alana kadar sonlandırmama kararlılığında olan TBB Avukat Hakları Merkezi, sorumluların yargılanması için girişimlerine ara vermemiş ve nihayetinde TBB'nin şikayeti üzerine başlatılan idari soruşturmada  Av. Sertuğ Sürenoğlu'nun İstanbul Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğündeki ifadesinde TBB AHM Genel Sekreteri Av. Ramazan çakmakcı TBB'ni temsilen meslektaşımızın yanında hazır bulunmuştur. Bu ifade sırasında Av. Sertuğ Sürenoğlu'nun vekilleri İstanbul Barosu AHM Başkanı Av. Abdullah Onur Eyüboğlu ile Av. ömer Kavili de hazır bulunarak işkenceye karşı mücadelede mesleki dayanışmayı yükseltmişlerdir.

Emniyet İfadesine İlişkin TBB AHM Duyurusu için tıklayınız.
https://www.barobirlik.org.tr/Haberler/tbbnin-av-sertug-surenoglunun-ugradigi-iskence-ile-ilgili-olarak-yaptigi-suc-duyurusu-80705

Emniyet soruşturması ile polislerin tespiti sağlanmış ise de İstanbul Valiliğince polisler hakkında soruşturma izni verilmemiştir. TBB bu karara bir duyuru ile tepki göstermiştir
TÜRKİYE Barolar Birliğinden Av. Sertuğ Sürenoğlu itirazı
https://www.barobirlik.org.tr/Haberler/turkiye-barolar-birligi-nden-avukat-sertug-surenoglu-itirazi-80798

İstanbul Valiliğinin hukuka aykırı bu kararına kapsamlı bir dilekçeyle; işkencenin yargılanması izne tabi olamaz diyerek itiraz eden TBB nin dilekçesi TBB AHM koordinasyonunda TBB vekili Av. Ekim Ergün imzasıyla İstanbul Bölge İdare Mahkemesine verilmiştir.

TÜRKİYE Barolar Birliği Başkanlığı’nın itiraz dilekçesi için tıklayınız

Bu hukuksuz karara diğer itiraz da olayı ilk öğrendiğimiz andan itibaren mesleki dayanışma içinde bulunduğumuz  İstanbul Barosu AHM'nin başkanı ve Av. Sertuğ Sürenoğlu'nun vekili Av. Abdullah Onur Eyüboğlu imzasıyla verilmiştir.
Bu iki itirazı dikkate alan İstanbul Bölge İdare Mahkemesi işkenceci polislerin yargıya hesap vermeleri yolunu açan tarihi öneme sahip emsal nitelikte bir karara imza atmıştır.

Av. Sertuğ Sürenoğlu yalnız değildir.
Kendisinin ev hapsinden kurtuluş sürecindeki  mücadelede yanında olarak dayanışma gösteren  meslektaşlarımız işkenceye karşı yürütülen mücadeledede TBB AHM ile birlik içindedir.

Avukata işkence yapanlar gereken en ağır cezaları alana kadar mücadeleyi bırakmama azim ve kararlılığında olduğumuzu mesleki kamuoyumuza saygıyla duyururuz.

TBB Avukat Hakları Merkezi